Pražské jaro vysíláme již 72. sezonu. Letos uslyšíte 14 koncertů

30. květen 2017

Český rozhlas je partnerem mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro od prvního ročníku – od roku 1946. Letos na stanici Vltava odvysíláme v přímém přenosu devět koncertů a ze záznamu pět dalších. Festivalu se věnujeme každý den také v Mozaice.

Událostí letošního 72. ročníku Pražského jara, o kterou projevily mimořádný zájem také partnerské veřejnoprávní rozhlasy Eurorádia, je hostování Vídeňských filharmoniků s dirigentem Danielem Barenboimem, a to při zahájení festivalu s ikonickým dílem české hudby – Mou vlastí Bedřicha Smetany. Na přímý přenos koncertu, který se koná 12. května v Obecním domě – a můžete jej poslouchat na stanici Vltava – naváže ve vysílání debata o tomto výjimečném dotyku jednoho z nejlepších světových orchestrů s titulem, v zahraničí neuváděným kompletně příliš často. A následuje pořad přibližující vznik televizního dokumentu o Barenboimově setkání s cyklem symfonických básní.

V záznamu Vltava zprostředkuje mimo jiné koncert České filharmonie s mezinárodně úspěšným pianistou Lukášem Vondráčkem, koncert debutujícího britského dirigenta Jonathona Heywarda s Pražskými symfoniky a jedno z pražských vystoupení Torontského symfonického orchestru, pořádaného s odkazem na tamní někdejší působení dirigenta Karla Ančerla.

Přímé přenosy zprostředkují rovněž dva programy staré hudby – koncert souboru La Compagnia del Madrigale s díly letos oslavovaného barokního skladatele Claudia Monteverdiho a koncert slavného orchestru historických nástrojů Orchestra of the Age of Enlightenment. K tomu se přiřadí přenos symfonického koncertu Pařížského orchestru. V záznamu Vltava zprostředkuje mimo jiné koncert debutujícího britského dirigenta Jonathona Heywarda s Pražskými symfoniky a jedno z pražských vystoupení Torontského symfonického orchestru, pořádaného s odkazem na tamní někdejší působení dirigenta Karla Ančerla.

Zvýšená pozornost se letos soustředí také na závěrečný koncert festivalu – 2. června bude Krzysztof Penderecki, legenda současné hudby, dirigovat v přímém přenosu provedení své monumentální 7. symfonie Sedm bran jeruzalémských. Program je svěřen - vedle sólistů a sboru - Symfonickému orchestru Českého rozhlasu.

Veřejnoprávní rozhlas se tradičně věnuje také mezinárodní interpretační soutěži Pražského jara. Ve streamu lze na rozhlasovém webu sledovat 11. května klání 2. kola v oboru hry na cembalo a 12. května v oboru hry na housle. Soutěžní vystoupení finalistů, která jsou za velkého zájmu publika součástí festivalového programu, vysílá pak Vltava s podrobným komentářem 13. a 14. května, vždy odpoledne a večer.

Pražské jaro ve vysílání stanice Vltava

  • 12. 5. 20:00 Zahajovací koncert
  • 13. 5. 16:00 a 20:00 soutěž finále oboru cembalo
  • 14. 5. 16:00 a 20:00 soutěž finále oboru housle
  • 17. 5. 20:00 koncert La Compagnia del Madrigale
  • 25. 5. 20:00 koncert Orchestra of the Age of Enlightenment
  • 29. 5. 20:00 záznam z 18. 5., koncert České filharmonie a Lukáše Vondráčka
  • 31. 5. 20:00 koncert Orchestre de Paris
  • 2. 6. 20:00 závěrečný koncert, SOČR a Penderecki
  • 4. 6. 15:00 záznam z 20. 5., koncert Torontského symfonického orchestru
  • 20. 6. 20:00 záznam z 30. 5., koncert debutujícího dirigenta Jonathona Heywarda
  • 2. 7. 15:00 záznam z 28. 5, koncert Dvořákova klavírního kvarteta
  • (datum a čas upřesníme v Programu) záznam z 13. 5. Matiné Sukova síň

 

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.