Pražské jaro: V neděli zazní na Vltavě Svatební košile Antonína Dvořáka v přímém přenosu

27. květen 2018

V neděli 27. května provede Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou rakouského dirigenta Christiana Arminga nepříliš často uváděnou kantátu Svatební košile Antonína Dvořáka, na text stejnojmenné balady Karla Jaromíra Erbena.

Vysíláme 27. května ve 20:00 hodin.

Dílo mimořádné hudební krásy, ale rovněž i náročnosti. Na koncertu v rámci festivalu Pražské jaro, spoluúčinkuje Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem; v sólových partech se představí sopranistka Eva Hornyaková, tenorista Richard Samek a basbarytonista Adam Plachetka.

„Cítím se tak velice šťastným, že se mi má nová práce velmi dobře daří; tento týden hodlám být se skicou hotov a ostatní pak půjde jako na drátku. Děkuji Bohu, že mě i tentokráte můj strážný genius neopustil; a jak by také jinak, vždyť ho mám tak rád. Myslím (a budete vidět, že se neklamu), že dílo to veškeré mé skladby v každém ohledu předčí, ani Stabat nevyjímaje. Jenom prosím Vás, nikomu se o tom nezmiňujte, vypadalo by to tak jako asi samochvála, a to bych nerad, vždyť mě znáte.“

03574899.jpeg

To napsal v dopise Antonín Dvořák svému příteli Aloisi Göblovi během práce na kantátě. Objednávku na nové dílo pro hudební festival v Birminghamu obdržel Dvořák v roce 1883 a nejprve uvažoval o zkomponování oratoria na námět z českých dějin (Svatý Václav nebo Jan Hus). Nakonec se obrátil k literárnímu dílu Karla Jaromíra Erbena, z jehož sbírky Kytice (k níž se Dvořák ještě jednou pak vrátil) si vybral baladu Svatební košile.

Dílo vzniklo v průběhu roku 1884 a hned v následujícím roce ho tiskem vydal renomovaný anglický nakladatelský dům Novello. Anglické premiéře Svatebních košilí předcházelo dvojí české uvedení v Plzni (28. a 29. března 1885), které se setkalo s velkým ohlasem. Birminghamská premiéra kantáty (27. srpna), při níž účinkoval čtyřsetčlenný sbor, stopadesátičlenný orchestr s Antonínem Dvořákem u dirigentského pultu, byla pak dalším zahraničním triumfem, který překonal veškerá skladatelova očekávání.

Pražské jaro na Vltavě: Sedm přímých přenosů, rozhovory a recenze

Pražské jaro 2018

Český rozhlas je partnerem mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro od prvního ročníku v roce 1946. I letos vám zprostředkujeme výběr z koncertů našeho nejvýznamnějšího festivalu.

Do vlasti Antonín Dvořák napsal:

„Byl Vám to rámus! To neustálé volání a křičení ‚Dvorak‘ nemělo konce. Orchestr, sbor i obecenstvo jásalo. Dámský sbor mě obklopil a všichni mi chtěli tisknout ruce a gratulovat mi. Nevěděl jsem, co se se mnou děje.“

Kantáta Svatební košile patří ke skvostům české romantické hudby 2. poloviny 19. století a jistě by si u nás zasloužila daleko častější koncertní provádění.

Richard Samek

Mimochodem: český název díla Svatební košile odkazuje ke starému lidovému zvyku, o němž se hovoří v textu: dívky před svatbou věnovaly svým nastávajícím vlastnoručně ušité svatební košile. Pro první provedení kantáty v Anglii byl zvolen odlišný název The Spectre's Bride (Duchova nevěsta), který se při uvádění díla mimo české země vžil.

autor: Libor Dřevikovský
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.