Pražské jaro: Orchestr Les Siècles, dirigent François-Xavier Roth a klavírista Bertrand Chamayou vzdali poctu Césaru Franckovi

3. červen 2022

Les Siècles znamená v překladu Staletí. A pro slavný francouzský orchestr je to název vskutku přiléhavý. Asi jako žádný jiný totiž tento orchestr hraje hudbu mnoha epoch od 17. do 21. století a dbá vždy při tom, aby tomu kterému období dal právě to, co mu v tom kterém regionu náleží: Od nástrojů a jejich součástí, přes techniky hry, až po nejjemnější interpretační nuance. Poslechněte si záznam festivalového koncertu. 

Program

Symfonický orchestr Les Siécles hraje Francka a Debussyho
César Franck: Prokletý lovec, Symfonická báseň
Symfonické variace pro klavír a orchestr
Claude Debussy: Moře. Tři symfonické skici
César Franck: Symfonie d moll
Připravil a uvádí Zdeněk Havlíček.

Člověk by si mohl myslet, že César Franck a Claude Debussy nám nejsou zas až tak vzdáleni, aby svou hudbu za svého života slyšeli jinak a v jiných barvách, než my dnes. Opak je pravdou a přesvědčí nás o tom orchestr Les Siècles a jeho zakladatel François-Xavier Roth v nejvíce fran(c)kofonním koncertu 77. ročníku festivalu Pražské jaro.

Od Césara Francka, jehož 200. výročí narození si v prosinci připomeneme, zazní hned tři kompozice: Symfonická báseň Prokletý lovec, dále Symfonické variace pro klavír a orchestr (klavírního partu se zhostí skvělý francouzský pianista Bertrand Chamayou) a monumentální Symfonie d moll.

Čtěte také

Od Clauda Debussyho uslyšíme ikonické dílo hudebního impresionismu: Moře, tři symfonické skici pro orchestr. Poslechněte si, jak to vše zní na francouzských střevových strunách. Záznam koncertu, který se uskutečnil 31. května ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, je dostupný po dobu třiceti dní od vltavského vysílání.

Spustit audio

Související