Pražské jaro 2005: Suk, Hancock i "etnomaraton"

17. leden 2005

Programová skladba jubilejního, 60. ročníku Pražského jara nabízí řadu lákavých dominant. Na zahajovací koncert bylo pozváno jedno z nejkvalitnějších hudebních těles světa - Londýnský symfonický orchestr, který poprvé hrál na Pražském jaru před čtyřiceti lety. Pod vedením svého šéfa sira Colina Davise uvede Smetanovu Mou vlast. Slavný britský dirigent se tak stane v pořadí desátým zahraničním umělcem, jemuž bude tento úkol svěřen. Také pro závěr festivalu bylo získáno špičkové těleso: Orchestr bavorského rozhlasu u dirigentského pultu s Marissem Jansonem přednese Beethovenovu Eroiku a Dvořákovu 8. symfonii.

V rámci bohatého programu připomene festival mj. 70. výročí úmrtí Josefa Suka. Jeho tvorba bude zastoupena především orchestrálním dílem, v němž sám skladatel - vrcholný představitel českého hudebního romantismu, viděl těžiště své práce; nebudou však opomenuta ani významná komorní díla. Mimořádná hudební událost se uskuteční ve výroční den Sukova úmrtí 29. května, kdy z kůru kostela sv. Lukáše v Křečovicích, kde se narodil, zazní Mše B dur - Křečovická. Josef Suk ji vytvořil již ve čtrnácti letech.

V křečovickém kostele sv. Lukáše se uskuteční koncert k 70. výročí úmrtí Josefa Suka

K hvězdným hostům Pražského jara bude patřit americký klavírista a skladatel Herbie Hancock, jenž společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu představí atraktivní jazzový program: vedle skladeb George Gershwina, Duke Ellingtona, W. C. Handyho a dalších zahraje i vlastní kompozice.

Vzrůstající obliba etnické hudby různých zemí i vzájemné prolínání kultur této oblasti se ve festivalovém programu odrazí v "etnomaratonu" - ojedinělé konfrontaci hudby tří kontinentů: bulharského vokálně instrumentálního souboru Yulangelo, čínského dívčího instrumentálního kvarteta Qing-Mei-Jing-Yue a senegalsko-mauretánského zpěváka a kytaristy Daby Touré. Do tohoto žánrového bloku patří i vystoupení jedné z nejvýznamnějších interpretek indické klasické hudby Anoushky Shankar (dcery legendárního sitárového virtuosa Ravi Shankara).

Součástí "etnomaratonu" bude vystoupení Anoushky Shankar, indické interpretky klasické hudby

Vstupenky na Pražské jaro 2005, k jehož hlavním mediálním partnerům tradičně patří Český rozhlas, se prodávají v síti Ticketpro i v pokladně festivalu už nyní; lze je objednat také telefonicky a přes internet.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio