Pražská Pragovka je sídlem více než osmi desítek umělců. V pátek 7. dubna se industriálem Pragovky naživo rozezní i Mozaika

4. duben 2017

Odpolední vysílání Mozaiky se 7. dubna přesune z našeho vinohradského rozhlasového studia opět do terénu, do působivé industriální lokace Pragovky, bývalé továrny na automobily Praga v Kolbenově ulici v pražských Vysočanech.

Historie Pragovky sahá až do roku 1907, kdy První českomoravská továrna na stroje a firma Františka Ringhoffera podepsaly smlouvu o založení pražské továrny na automobily. Na konci roku 1909 pak vznikla značka Praga.

Nepřehlédnutelný komín s rezervoárem na vodu, který zde dodnes stojí a je kulturní památkou, připomíná slavné strojírny Praga, které byly součástí velkého areálu ČKD.

My tímto vysíláním chceme dokázat, že bývalá továrna na stroje není u konce s dechem. Už šestým rokem je Pragovka residenčním sídlem umělců. Díky zhruba osmi desítkám výtvarníků, designérů a konceptuálních umělců a také díky veřejně přístupným galeriím Pragovka pulzuje současným uměním.

Hostem vysílání bude dlouhodobá rezidentka Pragovky, výtvarnice Lucie Nováčková, také zakladatelka a pořadatelka akce Kolben Open, která ve vysílání promluví nejen o Kolben Open ale také o tom, jak se jí na tomto místě tvoří.

Do Mozaiky jsme pozvali také kurátora Karla Srpa mladšího, který představí novou výstavu With Wings a historika Lukáše Berana, který je odborníkem na industriální architekturu a promluví o významu bývalé továrny Praga. Tuto působivou skupinu hostů doplní výtvarníci Tomáš Džadoň a Jakub Janovský.

Pořadem budou provázet moderátor Petr Šrámek a redaktorka Veronika Štefanová. O hudbu se postará mladá česká kapela Ticho de Beige.

Spustit audio