Prase je v u nás ohroženým druhem. Proč to tak je?
V České republice se v současné době chová asi jeden a půl milionu prasat. Přitom v roce 1986 to bylo skoro čtyři a půl milionu. Soběstační jsme v pouhých třiceti šesti procentech.
Situace v chovu skotu není o moc lepší. Ptali jsme se ředitelky Agrární komory Chrudim Vandy Rektorisové, proč to tak je.
Proč dovážíme maso z ciziny?
Je to otázka marketů a ceny. V České republice máme nejvyšší počet marketů na obyvatele. A markety si nás vychovaly na slevách a akcích. Češi na to velmi dobře slyší, i když o kvalitě nemůže být ani řeč.
„Smutné je, že my naši surovinu často vyvážíme. Například tu odchováme sele, které se odveze na porážku do Rakouska, tam se zpracuje, to lepší zůstane tam, a to horší se vrátí zpět do českých marketů. Přidaná hodnota zůstává za hranicemi. Některé státy si uměly vydupat velmi výhodné evropské dotace, což u nás chybí,“ říká Vanda Rektorisová.
Co s tím?
Kupujte maso a další produkty od českých zemědělců. I přes složité splňování různých zákonů a vyhlášek u nás existují firmy, které dodávají skutečnou kvalitu. Podpořte farmy na venkově. Velkým přáním českých zemědělců je, aby za nimi lidé stáli tak, jako to je třeba v Německu, Rakousku nebo Francii.
Související
-
Veterináři a policisté kontrolují doklady a označení u polského masa
I dnes budou u česko-polských hranic společné hlídky celníků, policistů a veterinářů. Kvůli kauze se zkaženým polským hovězím kontrolují kamiony, které k nám přiváží maso.
-
Firma z Vysokého Mýta vyráběla sušené maso bez povolení
Společnost Original Viking CZ z Vysokého Mýta vyráběla minimálně rok nelegálně sušené maso. Neměla povolení. Firmě hrozí pokuta až půl milionu korun.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka