Prase je v u nás ohroženým druhem. Proč to tak je?

20. březen 2019

V České republice se v současné době chová asi jeden a půl milionu prasat. Přitom v roce 1986 to bylo skoro čtyři a půl milionu. Soběstační jsme v pouhých třiceti šesti procentech.

Situace v chovu skotu není o moc lepší. Ptali jsme se ředitelky Agrární komory Chrudim Vandy Rektorisové, proč to tak je.

Proč dovážíme maso z ciziny?

Je to otázka marketů a ceny. V České republice máme nejvyšší počet marketů na obyvatele. A markety si nás vychovaly na slevách a akcích. Češi na to velmi dobře slyší, i když o kvalitě nemůže být ani řeč.

„Smutné je, že my naši surovinu často vyvážíme. Například tu odchováme sele, které se odveze na porážku do Rakouska, tam se zpracuje, to lepší zůstane tam, a to horší se vrátí zpět do českých marketů. Přidaná hodnota zůstává za hranicemi. Některé státy si uměly vydupat velmi výhodné evropské dotace, což u nás chybí,“ říká Vanda Rektorisová.

Co s tím?

Kupujte maso a další produkty od českých zemědělců. I přes složité splňování různých zákonů a vyhlášek u nás existují firmy, které dodávají skutečnou kvalitu. Podpořte farmy na venkově. Velkým přáním českých zemědělců je, aby za nimi lidé stáli tak, jako to je třeba v Německu, Rakousku nebo Francii.

Spustit audio

Související