Praha v běhu staletí

17. duben 2003

Výstava Praha - Čechy - Evropa, která od začátku dubna probíhá v Clam-Gallasově paláci, si klade za cíl představit Prahu široké veřejnosti jako historickou metropoli a jako tradiční centrum evropské kultury a vzdělanosti. Protože byla expozice připravena při příležitosti referenda o vstupu Česka do Evropské unie, zdůrazňují její autoři také politicko-historický význam českého státu a jeho hlavního města. Přehlednou formou je zmapována celá historie Prahy, od prvního osídlení až po vznik samostatné České republiky. Jedenáct pražských století je zde zastoupeno několika stovkami dokumentů, archeologických nálezů, starých tisků a uměleckých děl.

Mince a archeologické nálezy z počátků osídlení pražské kotliny jsou doplněny malbami Alfonse Muchy a Julia Mařáka, inspirované národní mytologií. Další část expozice se věnuje středověku a době Karla IV. Zde je možné vidět některé busty z triforia katedrály sv. Víta či některé plastiky z období "krásného slohu", například madony Plzeňskou a Stařechovickou. V dalších sálech se návštěvníci seznámí postupně s husitskou revolucí, dobou Rudolfa II., nástupem osvícenského absolutismu, národním obrozením, vznikem Československa, meziválečnou avantgardou, nacistickou okupací a poválečným vývojem až do 90. let.

Katedrála svatého Víta

Výstava je významná především množstvím shromážděných dokumentů, z nichž některé budou vzhledem ke své vysoké hodnotě v průběhu výstavy nahrazeny kopiemi. Návštěvníci v Clam-Gallasově paláci uvidí, jak vypadala například Zlatá bula sicilská, zákoník Karla IV. Majestas Carolina, Rudolfův majestát, ale také dokumenty, týkající se roku 1968 či Charty 77. Vystaven je i poslední dopis Jana Palacha.

Poslední část výstavy je věnována partnerství městské části Praha 1 a německého města Bamberg, které je založeno na Smlouvě o partnerských vztazích, uzavřené již v roce 1992. Bamberg má stejně jako Praha několik objektů na seznamu světového dědictví UNESCO a na pořádání této výstavy se podílely také některé bamberské instituce.

Kdo čeká velkolepý výpravný projekt typu 10 století architektury, bude zklamán. Výstava Praha - Čechy - Evropa je především stručným a věcným přehledem dějin Prahy, který se vyplatí vidět všem, kdo v dějinách Prahy poněkud tápou. Jinak ale není třeba přeceňovat význam této expozice, která příliš nevybočuje z průměru podobných historických výstav. Výstavu je možné si prohlédnout do 1. června.

Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1. Otevřeno denně, Po-St 9:30-18:00, Čt-Ne 10:00-18:00. Vstupné 50 Kč, snížené 30 Kč.

autor: vob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.