Praha opět německá

6. listopad 2002

Ve středu 6.11. bude na scéně Stavovského divadla zahájen 7. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Od roku 1996 se každý podzim do Prahy vrací němčina a český divák má skvělou příležitost shlédnout inscenace německých, rakouských a švýcarských tvůrců.

Letošní ročník bude o pár dnů kratší než ty předchozí - koná se ve dnech 6. - 16. listopadu. Divákům se v hlavním programu nabízí "pouze" 3 celovečerní a několik sólových inscenací. Podle slov ředitelky festivalu Jitky Jílkové je to způsobeno především finančními těžkostmi, odstoupením některých sponzorů i silnou českou korunou. Přesto věří, že "kvalita vynahradí kvantitu". Festival zahájí jako prolog Národní divadlo Praha s inscenací režiséra Otomara Krejči Portrét umělce jako starého muže (Minetti). Letos v červnu jí byla udělena cena MAX za nejlepší inscenaci v originále psaného německého textu, který vznikl po roce 1900. Jde o hru rakouského dramatika Thomase Bernharda a v hlavní roli oceníte též herecký výkon Františka Němce.

František Němec jako Minetti

Prvním, skutečně již německým, divadlem bude vídeňský Burgtheater, který na prknech Vinohradského divadla sehraje ve dnech 8. a 9.11. zřídka uváděnou hru Henrika Ibsena Rosmersholm. Jako režisér se poprvé českému publiku představí Peter Zadek. Dá se předpokládat, že půjde o stejně výrazné zahájení festivalu jako bylo na loňském ročníku Cokoliv chcete švýcarského režiséra Christophera Marthalera (jeho portrét jste mohli nedávno vidět v rámci cyklu Evropané na ČT 2). I Peter Zadek se mezi evropské osobnosti nepochybně řadí a bude zajímavé sledovat, jak současný režisér uchopí téměř sto let starou modernistickou hru podávající obraz dekadence a degradace světa před 1. světovou válkou.

Deutsches Theater se 11. a 12.11. objeví v Divadle Komedie s one-man show Thomase Brussiga Život až po chlapy... Hra se vrací k pádu berlínské zdi, minulosti i současnosti Německa viděné pohledem fotbalového trenéra, kterého hraje Joerg Gudzuhn.

Pražský divadelní festival německého jazyka

Hamburskému divadlu Thalia poskytne prostor Státní opera Praha. Technicky náročná inscenace Andrease Kriegenburga Děti Olympu přenáší z plátna na divadelní prkna francouzský film Marcela Carné o lásce i intrikách, různých podobách divadla i o hercích. Inscenace plná hravosti, akrobatických čísel i pantomimy může konfrontovat divadlo a film, ovšem v obráceném pořadí, než na jaké jsme obyčejně zvyklí. Tedy nejprve filmová předloha (14.11. kino Ponrepo) a posléze (16.11.) svébytná verze divadelní.

Během sólových inscenacích uvidíme dvě herecké hvězdy. Senta Berger přijede, aby 10.11. na Vinohradech dramaticky zrealizovala monologickou novelu Arthura Schnitzlera Slečna Elsa. Švýcarský divadelní a filmový herec Maximilian Schell bude v témže divadle číst z vlastní povídky Rebel (pátek 15.11.). Podobný, dramaticko-recitační charakter by mělo mít i vystoupení Jiřího Gruši, českého básníka a prozaika s německým žurnalistou a spisovatelem Juergenem Serke. Během společného večera, nazvaného Hommage, Koláž... budou v pondělí 11.listopadu číst a vyprávět o dvou českých básnících Ivanu Blatném a Jiřím Kolářovi.

Novinkou festivalu je letos off-program, který začal již tento víkend fotbalovým turnajem v Riegrových sadech. Téma fotbalu navozené berlínským představením nebude opuštěno ani o víkendu 12.11., kdy se pro změnu sehraje fotbal stolní. O dva dny později v Rock Café proběhne večer diskuzí, přednášek, videoprojekcí a hudebních vystoupení. Společným námětem se má stát problematika rasismu a neonacismu, kterou odráží i výstava umělecké skupiny RAFANI. Je instalována v galerii Václava Špály až do prvního dne měsíce prosince a za téma si vzala jeden z projevů nacionalismu a rasismu u nás - odsun sudetských Němců.

autor: Jana Dlouhá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.