Pracovníci Povodí Moravy zahájili stavbu protipovodňové ochrany jihu Olomouce. O jaká opatření půjde?

26. březen 2024 12:02

V Olomouci začala v pondělí další etapa stavby protipovodňových opatření v okolí řeky Moravy. Práce se tentokrát týkají jihu města. Investice si vyžádá zhruba 170 milionů korun, hotová by měla být do konce příštího roku.

„Napojíme již dříve odstavené rameno Moravy tak, aby bylo opět součástí té říční sítě,“ popisuje přímo na místě u břehu Moravy už s částečně vykácenými stromy investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška. „Vznikne tady síť říčních ramen na pravém břehu. Na celém tom území vznikne biotop, který umožní rozvoj jak rostlinstva, tak živočichů,“ dodává Bělaška.

Připravovaná etapa zajistí protipovodňovou ochranu jižní zástavby Olomouce pro průtoky v řece Moravě až do 650 metrů krychlových za sekundu, což odpovídá téměř čtyřsetleté povodni. Zvýší se tak protipovodňová ochrana přibližně 2300 obyvatel této části Olomouce.

Navázání na nedávno dokončenou etapu

Projekt navazuje na nedávno dokončenou etapu v centra města. „Například ta vánoční povodeň, která nás na sklonku loňského roku potkala, by se v tom rozsahu na této části města už neměla vůbec podílet, nebo by řeka měla zůstat z velké části svázaná,“ vysvětluje primátor z hnutí ANO Miroslav Žbánek.

Kvůli těmto protipovodňovým opatřením musel magistrát před časem zrušit letitou zahrádkářskou kolonii. „Když si vezmeme nedávnou zkušenost s vánoční povodní, kdy těsně před dosažením třetího stupně v tom území protékala voda o hloubce do jednoho metru, tak si musíme všichni uvědomit, že uvnitř toho systému domky, ploty, skleníky zůstat nemohly,“ připomíná vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Průběh této etapy protipovodňových prací na jihu Olomouce nevyžaduje uzávěrky a omezení v dopravě nebo chodu města.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio