Prach jsi, připomíná Aleš Růžička v Emauzích

8. červenec 2014

Téma marnosti a pomíjivosti zpracovává výstava v Benediktýnském opatství Panny Marie a sv. Jeronýma v Emauzích v Praze, k vidění je do 24. července.

Poněkud nostalgicky znějící název Prach jsi má výstava malíře Aleše Růžičky ve výstavní síni Benediktinského opatství Panny Marie a sv. Jeronýma v Emauzích v Praze. Autor získal v roce 2006 na IV. Zlínském Salónu mladých Cenu Václava Chada. V posledních letech se věnuje hlavně květinovým zátiším. Jsou pro něj, podobně jako u malířů baroka, výrazem plynutí času, zániku a pomíjivosti.

Aleš poslední dobou maluje také bábovky. Jak inspirovaly název výstavy, vysvětluje kurátorka výstavy, historička umění Lucie Šiklová: „Bábovky dělá jeho syn a bábovka je z písku, je krásná, dá se nazdobit, ale dá se i rozmetat a nic z ní nezbyde. I to nás inspirovalo k názvu – Prach jsi. Senzualita Aleše Růžičky je v posledních letech ještě větší a přesvědčivější, jeho tvorba by se dala připodobnit k velkým barokním senzualistickým obrazům až freskám,“ popisuje vývoj malířovy tvorby kurátorka Lucie Šiklová, která jeho práci přirovnává k Navrátilovi a Purkyněmu.

Aleš Růžička podle svých slov hledá inspiraci především v rodině: „Moje máma má květinové záhony, táta má oltářní stůl plný květin a můj syn zdobí bábovičky květinami. Květiny mám pořád kolem sebe, jen je vezmu a namaluju. Kytky neuschnou, dávám jim věčný život. Spojnice květina – marnost – prach je a bude. Vnímám to intenzivně i přes svoje rodiče i děti. Stačí přijít a malovat.“

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio