Práce na banánové plantáži je tvrdá, říká Pavla Kotíková

4. prosinec 2017

Jak funguje banánový byznys a jaká je práce na banánových plantážích? Pavla Kotíková se vypravila do Kostariky a Panamy.

Pavla Kotíková a její kolegové působící v Ekumenické akademii a neziskové organizaci Za férové banány se vypravili do Střední Ameriky. Plány výpravy zamíchal hned přílet, který narušila erupce jedné z aktivních středoamerických sopek. Během dvou týdnů se ale Pavla Kotíková přece jen dostala na plantáže jak fairtradeového družstva, tak velkých banánových producentů. Výprava cestovala hlavně půjčeným autem. „Půjčili jsme si jedno z nejmenších. Kdo by se ale chtěl podívat přímo na plantáže, kde je v cestách hodně děr, neměl by šetřit, malé vozidlo mu stačit nebude,“ říká Pavla Kotíková. Vedli také rozhovory s pracovníky na plantážích, s lidmi z balíren, s odboráři a vedoucími družstva. „Velké firmy se s námi nebavily, a tak jsme zkontaktovali pracovníky jejich plantáží na tajňačku,“ říká Pavla Kotíková.

Rovné, zelené a namáhavé banány

„Banán roste asi tři měsíce, nejdřív je rovný a roste dolů k zemi, až pak se začne zatáčet za sluncem. Sklízí se zelený a velké obchody si často diktují, na jakou žlutost je chtějí v Evropě nechat dozrát. A také je to bylina. Největší bylina na světě,“ vyjmenovává Pavla Kotíková nové poznatky nabyté na místě. „Plantáže jsou protkané lanovkami, které sváží banány do balírny. Práci jsme si vyzkoušeli a není to rozhodně žádná sranda. Vstává se brzy a je to velká dřina, dělají ji proto většinou muži. Ale aspoň tím pádem není v banánovém byznysu takový problém dětská práce,“ uvažuje Pavla Kotíková. Z celé cesty vytvořila společně s kolegy interaktivní web Příběh banánu. Podívejte se na něj tady.

Na banánových plantážích
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.