Pozvánka na výstavu ohýbaného nábytku

4. únor 2002

Pokud patříte k obdivovatelům starého a ještě k tomu ohýbaného nábytku, pak si nenechte ujít výstavu v Okresním vlastivědném muzeu ve Vsetíně. Ohýbaný nábytek - souhra technologie a designu - tak zní název - představuje šedesát exponátů různých druhů nábytku převážně ze sedmdesátých let 19. století.

Vyzkoušet na vlastní kůži, jestli se v houpacích křeslech, na lavicích, stoličkách nebo také na sklápěcí divadelní lavici sedí pohodlně, vás asi pracovníci muzea nenechají. Ale rozhodně se budete moci kochat pohledem na zručnost tehdejších výrobců nábytku, mezi kterým jsou také exponáty připomínající nábytek účelový, například holičská křesla, invalidní vozík nebo nosítka pro raněné a nemocné a také kancelářský a dětský nábytek. Poprvé je zde vystaven také nábytek, který muzeum koupilo od brněnského sběratele Jiřího Uhlíře, a podle vyjádření kurátorky výstavy se jedná většinou o výrobky firmy Thonet, ale také o nábytek konkurenčních firem, především J. a J. Kohn.

Logo

Okresní vlastivědné muzeum ve Vsetíně je vlastníkem nejrozsáhlejší sbírky ohýbaného nábytku, která čítá asi 100 předmětů. Jsou v ní uchovány jedny z nejstarších kusů Thonetovy výroby, které nebyly v katalozích firmy, protože byly vyrobeny na zakázku a pocházejí z vývojové dílny v Bystřici pod Hostýnem. Další větší sbírka ohýbaného nábytku je v Muzeu umění v Olomouci, které na vsetínskou výstavu zapůjčilo několik exponátů.

autor: mig
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.