Pozoruhodná vlastivědná pouť. Hospodské putování střední Moravou míří do hor i do undergroundových putyk

30. červenec 2021

Hospody v oblasti Jeseníků a Hané jsou staré jako samotné osídlení zdejších oblastí. Vždyť už ve 13. století často patřilo k privilegiím daným zakladatelům nových vesnic právě zřízení krčmy. Vlčice na Jesenicku měly krčmu provozovanou rychtářem už v roce 1290. Patrně vůbec nejstarší doposud fungující restaurací přímo v centru krajského města je pak podnik U Červeného volka. Samotný dům zde stál už v roce 1514, nicméně už v roce 1630 se zde točilo pivo a podávala jídla.

Připravili: Tomáš Soldán a Mirek Kobza
Natočeno: Olomouc, 2021

Kromě hostinců ve městech a na vesnicích se zde dochovaly i hospody zájezdní, poštovní a přípřežní. Stávaly kolem frekventovaných cest a nabízely nejen občerstvení a ubytování, ale třeba i bezpečí za pevnými zdmi či koně navíc pro cestování do kopců. Některé, jako motorest na Studené Loučce či Zlatá Křepelka se dochovaly u současných silnic od 18. století až dodnes. 

V zájezdních hospodách byly často i poštovní stanice. Nejstarší poštu ve Slezsku najdeme dodnes na náměstí ve Zlatých Horách, kde slouží jako muzeum. Krásnou technickou památkou je třeba krytá vozovna na dvoře hostince Stará Pošta v Loučné nad Desnou přímo v Jeseníkách. Jednou z nejstarších hospod v kraji je pak i vyhlášená Kocanda u Písařova na silnici z Jablonného nad Orlicí do Opavy, kterou vlastní rodina Kubíčků už po staletí.

Zájezdní hostinec Zlatá Křepelka funguje již od 18. století

Jeseníky, ale i další hory v Olomouckém kraji, se v polovině 19. století staly cílem prvních turistů. I ti se rádi po namáhavém výstupu rádi občerstvili na horských chatách. Původně jim tuto službu nabízely hlavně staré horské salaše. Ty nejstarší zde stály už od 17. století a právě díky zájmu turistů tak přežily do současnosti. Třeba nejstarší jesenickou chatu Švýcárna, která vznikla jako zázemí pro pastevce, nechali Lichtenštejnové přestavit na horskou chatu už v roce 1887 a slouží dodnes.

Hospody však byly i místy, kde se setkávali ne vždy jen lidé fandící režimu, který právě vládne. A tak i na Olomoucku najdeme mnoho hospod s undergroundovou minulostí. Kromě už legendární olomoucké hospody U Muzea, které ale nikdo neřekne jinak než Ponorka, která se dostala dokonce do literatury a filmu, je to například uničovská Střelnice přezdívaná Čtverka. Zde se pořádaly koncerty, fotbálky i výtvarné výstavy. Podobné hospody však najdeme i na Jesenicku i Šumpersku a některé k nim patří dodnes. Tak třeba hospoda U Oravců v Travné v Rychlebských horách je tradičním místem setkání alternativních kapel na festivalu Českopolské pojiwo.

Po hospodách, restauracích, krčmách, palušách a knajpách Olomouckého kraje vás provede Tomáš Soldán a spisovatel a publicista Mirek Kobza.

Spustit audio

Související