Pozorováním se dá v lese objevit a naučit víc než při cestě naplánované podle mapy, dozvídáme se od pramenáře a autora knih o Jeseníkách Lukáše Abta

28. leden 2022

Geologii vystudoval na Masarykově univerzitě: „Proč jsem geologii studoval, jsem pochopil až rok po ukončení studia – bylo to proto, abych získal vhled do přírody. Profesionálně se teď tím oborem nezabývám,“ říká.

Obnově pramenů se začal věnovat před jednadvaceti lety. Tak se seznámil s dalšími takzvanými pramenáři a vydal knihu Atlas jesenických pramenů. „K horám jsem přirostl a přirozeně je začal objevovat.“    

Publikace Čti Jeseníky autora Lukáše Abta

Zdá se, že Jeseník obklopený prudkými zalesněnými stráněmi je pro něj ideálním místem pro hledání rovnováhy. Přechod z východu Slovenska do okresního horského města ve Slezsku na něj v dětství působil jako skok do New Yorku.

Myšlenky inspirované četbou beletrie, odborné literatury a filozofie se pozorováním prvků v krajině umocňovaly a zhutňovaly.

Posledním knižním počinem Lukáše Abta a kolektivu autorů je neobvyklá, velkoformátová publikace Čti Jeseníky. Kniha je mozaikou obrazů krajiny i příběhů lidí, starých fotografií a stručných informací.

Čtěte také

„Kniha je více obrázková, hlavní slovo měli grafici. Chtěli jsme zvýraznit i méně známá místa a v rámci koláží detaily, které by v tradičním pojetí zanikly. Chtěli jsme, aby grafická podoba byla přijatelnější pro dnešní mládež. Je to takové instagramové pojetí, pro někoho možná až nepatřičné ve vztahu k těm starým fotkám. Mládež je ale budoucností těch hor, tak proč jim neukázat jejich možnosti a potenciál …? Podrobnější informace si pak každý může dohledat v jiné, tradičnější literatuře. Lepším pochopením dané plochy s ní můžeme lépe pracovat, víc si jí vážit a něco do ní potom třeba i vrátit,“ dodává Lukáš Abt k tomuto literárně-výtvarnému počinu.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.