Poznáte ptačí druh podle melodií, které vydává? Radiodokument o životě ornitologů

13. březen 2019

Vábení - síť - kroužkování - let je celý název nového radiodokumentu o světě milovníků ptactva. Teoretik umění a zvukový experimentátor Filip Jakš našel inspiraci v rozhlasovém seriálu Hlas pro tento den, který Český rozhlas poprvé vysílal už v roce 1968.

Z původního nápadu vytvořit hudební album inspirované ornitology se postupně zrodila myšlenka zachytit téma dokumentárně.

Terénní nahrávky, Newcastle upon Tyne

 „Původně mě inspirovala kazeta Hlas pro tento den. Fascinoval mě tam smutný hlas ornitologa, který popisoval veselou lysku černou. Využil jsem tento kontrast mezi hlasy a udělal z nich základní samply skladby „Lyska černá – s kachnami však vůbec není příbuzná“. V plánu bylo udělat celé album, ale pak jsem si řekl, že bych tam mohl nahrát i nějaké ornitology... Nakonec se ukázalo, že by mohl vzniknout spíše radiodokument, a protože jsem v tomto směru začátečník, vyhledal jsem dramaturgyni Violu Ježkovou, která mě citlivým a kreativním způsobem vedla k tomu, abych sestříhal dokument, který bude i pro Rozhlas odvysílatelný,“ vysvětluje Filip Jakš.

Kroužkovací vycházku u Tachlovic střídají rozhovory s českými ornitology a hravou zvukovou kompozici završuje autorova píseň Vím, že letím.

autor: Nikola Liederhaus
Spustit audio