Povídky z Francie a Anglie

1. srpen 2003

Ve francouzském městě Saint-Quentin probíhá každoročně Festival frankofonní novely a povídky. Studentům z Ústavu románských jazyků a literatur na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně se dostaly do rukou sborníky vydané pořadateli tohoto festivalu v letech 1996-2000. Z nich vybrali a přeložili třináct povídek, které pak s podporou Francouzského institutu vydalo nakladatelství Větrné mlýny.

Název antologie - Čí je to sen - neodkazuje k nějakému jejich společnému tématu, ale spíše k fantazii, která jimi prostupuje. Ať již jde o povídky autorů začínajících či zkušených, o texty mýto-poetické (Střetnutí ve snu), realistické (Objevila se jednoho dne), magickorealistické (Měla jsem přestoupit v Dol), sci-fi (Prvopočátky) či texty ocitající se na hranicích černé grotesky (Masokr), vždy se vyznačují smyslem pro zkratku a impresi. Někdy jsou průzračně křehké, jindy lehce úsměvné, občas ironické. Díky pestré paletě jejich motivů, stylů a pohledů na svět lze četbu 150stránkové knížky přirovnat k obhlížení nepravidelného mnohostěnu.

Každý, kdo má rád pro anglickou literaturu typický žánr povídek s tajemstvím, neměl by nechat bez povšimnutí knihu Jeremy Dysona Králíkům se nikdy nedá věřit. Ve dvanácti vybroušených textech se prolínají záhadné motivy s realitou nejen proto, aby udržovaly čtenáře v napětí, ale aby pozměnily její obraz v jeho mysli. Hrdina jedné z povídek říká, že člověk je "narativní zvíře", že žije v příbězích a tvar a struktura těchto příběhů jsou pro něho důležitější než pravda. A pak se pomstí svému dávnému sokovi v lásce tím, že ho přinutí vypít lektvar, který destruuje v (ne)přítelově mysli příběh jeho velké láky oživením pravdivých vzpomínek na ni. Záhady, s nimiž se hrdinové Dysonových povídek setkávají, jim odkrývají pravdu jejich srdce, zahánějí okoralost jejich citů, vedou je k sebepoznání. Zapomenutá trasa metra, zmizelé zahradní bludiště, ústup moře od břehů Cornwallu, bankomat radící, jak si namluvit dívku, a další enigmatické motivy pak plní funkci jakýchsi "gnoseologických kapek", jejichž účinek nezaznamenávají pouze hrdinové příběhů, ale také čtenáři. Kniha upoutá již na první pohled. A to nejen svým atypickým čtvercovým formátem, ale také tím, že nakladatelství Argo v době, kdy z naší knižní produkce takřka vymizela ilustrovaná beletrie, svěřilo její grafickou úpravu Pavlu Růtovi, který ji doplnil řadou vtipných černobílých kreseb souznících s jemnou ironií příběhů.

Dysonova kniha Králíkům se nikdy nedá věřit
autor: (bop)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.