Povídky z autorských šuplíků i knižních novinek současných českých prozaiků

19. září 2021

Týden věnovaný povídkám současných českých prozaiků se na Vltavě opakuje každých čtvrt roku. Vybíráme pro vás texty z autorských šuplíků i knižních novinek. Na co se můžete těšit tentokrát? Nové povídky Patrika Linharta, Ivany Myškové, Kláry Vlasákové nebo Stanislavy Mikové. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Ivana Myšková: Nesnesitelně tažený roštěnec
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Apolena Veldová
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 13. 9. 2021

Jan Sojka: Noční běžec
Připravil Dominik Mačas
Účinkuje: Michal Štěrba
Režie: Vít Malota
Premiéra: 14. 9. 2021

Stanislava Miková: Kdo vyhraje? Šest roků
Překlad: Pavel Kubaník
Připravila: Ivana Myšková
Účinkuje: Jana Ondrušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 15. 9. 2021

Lucie Faulerová: Ani člověka
Připravila: Ivana Myšková
Účinkuje: Tereza Hofová
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno v roce 2020.

Patrik Linhart: Měsíční povídky. Láska a pivo za časů pandemie
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Richard Fiala
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 17. 9. 2021

Lukáš Beneš: Sraz
Připravila: Ivana Myšková
Účinkuje: Michal Štěrba
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 18. 9. 2021

Klára Vlasáková: Zlatá svatba
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Hana Franková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 19. 9. 2021

Z volného cyklu Měsíčních povídek severočeského básníka, performera a výtvarníka Patrika Linharta jsme vybrali dosud nepublikované texty, které autor napsal během lockdownu. Téma těchto autentických miniatur na hranici prózy a poezie je tak zřejmé – láska a pivo za časů pandemie.

V době covidové se odehrává i povídka Noční běžec plzeňského básníka a prozaika Jana Sojky. Vypravěč tohoto příběhu si každý večer obouvá tenisky a běhá lampami ozářeným sídlištěm, aby unikl nespavosti a vzpomínkám.

Rozhlasovou premiéru bude mít v tomto týdnu na Vltavě romsky píšící prozaička Stanislava Miková. Uslyšíte dva příběhy šestileté romské dívky Janičky z chystané knihy rodinných povídek. Ve vyprávění Stanislavy Mikové je svět ještě úžasně přehledný a jednoduchý, i když už se objevují první trhliny v podobě zklamání, obav a křivd.

Druhým rozhlasovým debutantem je Lukáš Beneš, autor skandálem provázené prózy Sokolov. V dosud nepublikované povídce Sjezd nás zavádí na setkání bývalých spolužáků. Sžíravý vypravěč ale neodhaluje závažná provinění někdejších gymnazistů, kterých se dopustili na druhých, jak je tomu ve Sjezdu abiturientů Franze Werfela. Odhaluje spíše provinění, kterých se dopouštějí na sobě samých tím, že rezignovali na přesah, slevují ze svých dřívějších cílů a hovějí si ve svých maloměšťáckých životech, a tak stárnou rychleji, než je nutné.

Prozaička Ivana Myšková napsala pro rozhlas povídku Nesnesitelně tažený roštěnec, ve které ukazuje relativitu chvilkové blízkosti dvou cizích lidí a odcizenosti dvou lidí blízkých. Je porozumění snesitelné a je porozumění nesnesitelné. Hrdinka povídky Markéta to první zažívá s vietnamským chlapcem, kterému nerozumí, a to druhé s vlastním manželem, kterému rozumí až příliš dobře.

Z autorského šuplíku Kláry Vlasákové jsme získali povídku Zlatá svatba. Příběh starého manželského páru, který se chystá oslavit padesáté výročí svatby, má nečekanou pointu. Paměť totiž stářím milosrdně slábne a nemusí nám o nás říkat všechno.

Šest premiér v týdnu věnovanému novým povídkám současných českých prozaiků doplňuje repríza povídky Lucie Faulerové Ani člověka. V této takřka fenomenologické próze, v níž „reálné a skutečné nejsou synonyma“, zkoumá autorka zjevovanou skutečnost i podstatu slov, která s lehkostí vypouštíme z úst. Opravdu víme, co znamená, když říkáme: bez tebe nejsem nic?

autoři: Dominik Mačas , Ivana Myšková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.