Povídky ironické a sentimentální. Literární miniatury Jaroslava Vrchlického

18. březen 2023

Prozaické texty Jaroslava Vrchlického dodnes okouzlují mimořádnou obrazivostí, jazykovou a stylistickou vytříbeností, jemným, ale nápaditým humorem. Čtyřem z nich se dostalo rozhlasového zpracování – ironické anekdotě o starém švihákovi, pozoruhodné fantazii na faustovské téma, posmutnělé etudě o konfrontaci praktičnosti a ušlechtilosti a hříčce na renesanční téma o inspiraci Danteho Božské komedie. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Miroslav Moravec a Rudolf Jelínek
Připravila: Dagmar Hubená
Režie: Ladislav Rybišar
Natočeno: 1983

Český spisovatel, básník, dramatik a překladatel Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Emil Jakub Frida, se narodil roku 1853 v Lounech. Vystudoval dějepis, filozofii a románskou filologii. Po krátkém období pedagogické činnosti se stal tajemníkem České akademie věd a umění. Vedle akademické činnosti zasahoval i do politiky jako člen Říšské rady ve Vídni.

Všechen svůj volný čas věnoval literární tvorbě ve snaze dokázat, že čeština je jazyk, který je schopen vyjádřit vše. Chtěl vytvořit poezii, která by se vyrovnala poezii evropské a přivedla tak českou literaturu na nový, vyšší stupeň. Jeho literární dílo je neobvykle rozsáhlé – obsahuje kolem 270 svazků, mj. přes 80 básnických sbírek a 50 divadelních her.

Přestože jeho dílo bylo a je často přijímáno rozporuplně, byl prvním českým spisovatelem nominovaným na Nobelovu cenu za literaturu, a to dokonce opakovaně, byť tuto cenu nikdy nezískal. Zemřel po opakovaných záchvatech mrtvice v roce 1912.

V rozsáhlé Vrchlického literární tvorbě, orientované především na formy vázané – lyrickou i epickou poezii a veršované drama, tvoří prozaické texty velmi malou část. Do této části patří soubor drobných próz z roku 1885 s názvem Povídky ironické a sentimentální, který autor věnoval svému příteli Františku Heritesovi.

autor: Dagmar Hubená
Spustit audio

Související