Pouť do Mekky pro mě byla spirituální i cestovatelský zážitek, říká český muslim Richard Ott

17. červen 2019

Český architekt Richard Ott se vloni vydal na pouť hadždž do Mekky, nejsvětějšího místa islámu. Jak celou událost vnímal jako věřící i jako cestovatel?

Islám Richard Ott přijal před čtyřmi lety během svého studia v Istanbulu. „Šlo tehdy o unikátní setkání, ale spirituální tendence jsem měl vždy. Díky bohu, že jsem byl tehdy v tom Istanbulu,“ říká sám Richard Ott v cestovatelské Casablance. V roce 2018 se mu díky nadačnímu programu saúdskoarabského krále naskytla možnost vyrazit do Mekky, kam se každoročně vypraví více než 2 miliony muslimů.

Český architekt Richard Ott se vloni vydal na pouť hadždž do Mekky, nejsvětějšího místa islámu

Dva týdny ve stopách prorokových plné symboliky a pravidel

Hadždž je jeden z pěti tzv. pilířů islámu. Mekka a tamní svatyně Ka'ba jako její centrum patří k nejposvátnějším islámským místům a není přístupná jinověrcům. Celá pouť, která od příletu do saúdskoarabské Džiddy až do odletu zabrala Richardu Ottovi téměř dva týdny, má přesná pravidla, zakořeněná v historii a islámu. (A také pravidla daná Saúdskou Arábií jako správcovskou zemí.) Ve vyprávění o hadždž přibližujeme alespoň některá z nich. Poutníci například celou několikadenní událost absolvují celí v nešitém oděvu ze dvou prostěradel, který symbolicky smazává stavovské rozdíly. Na závěr pouti si pak oholí hlavu. Po pouti v (mysticky laděné) Mekce následuje pro poutníky ve stopách proroka Mohameda návštěva Mediny, ve které následně – zjednodušeně řečeno – vznikl islám jako náboženství. O celé pouti mluví Richard Ott jako o obřím, léčivém duchovním zážitku, který se sice odehrává v masovém, nesmírně organizovaném meřítku, který ale podle něj má díky silné společné náladě poutníků mimořádnou sílu.

Andělé, architektura a klimatizace

Kromě rituálů samotných, od obcházení Ka'by a návštěvy hory Arafat po symbolické kamenování satana, si Ott všímal také architektury. S rozpaky Richard Ott přijímá masivní nárůst hotelové a jiné infrastruktury, která je ovšem potřebná pro masový rozměr pouti. A také bojoval s intenzivní klimatizací v mnoha prostorech, která i výrazně utváří zvuk celé pouti. V cestovatelské Casablance komentuje i další zajímavosti, od specifického příletu do Saúdské Arábie po tamní kávu odlišnou od evropské.

Další hadždž se koná v první polovině srpna 2019. I Richard Ott by se do Mekky jednou rád vrátil. Chtěl by tam totiž jet za pár let na kole.

Poslechněte si celé unikátní vyprávění o průběhu pouti do Mekky v záznamu pořadu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.