Pouť do malé Patagonie s Josefem Kroutvorem

24. prosinec 2014

Zimní pouť „ Winterreise“ je klasickým tématem německého romantismu. Objevuje se ve výtvarném umění, v literatuře i v hudbě. A také naši pouť do Novohradských hor budou provázet poletující sněhové vločky a svým způsobem romanticky a s nostalgií se budeme vracet do starých časů.

Poslouchejte na Vltavě 24. prosince 2014 v 19:30.


Oblastí česko-rakouského pomezí pod horami Kraví, Kuní a Vysokou nás povede básník, esejista a historik umění Josef Kroutvor. “Málokoho nechá tato krajina lhostejným, málokde lze takovou krajinu spatřit. Lesy, lesy, samé lesy a jen málo cest a obydlí skoro žádná. A přece tu kdysi žili lidé, obdělávali chudá políčka a v lesích pracovali. Byla to často bída s nouzí, kdekdo v kraji pytlačil a leccos pašoval. V zimě, když sníh zasypal cesty, stal se kraj skoro nepřístupným. V pokoře se lidé obraceli k Bohu a malovali na sklo obrázky svatých zdobené růžemi a kvítím.“ Tak líčí Josef Kroutvor místo, kde se setkávají tři země Dolní Rakousko, Horní Rakousko a Čechy.

Někdejší Buquojské panství a bývalé Sudety proměnilo poválečné vysídlení původních obyvatel téměř v pustinu. S odsunem zmizely chalupy, selské grunty, dílny, hájovny, lesní osady, hostince, kapličky i křížky, z kostela v městečku Pohoří zbyla jen pietně upravená ruina. Vydáme se na místa, kde střepy v potoce a jabloně v lese obrostlé mechy a lišejníky připomínají osudy zdejších lidí…

Pouť do malé Patagonie doplní vánoční eseje Josefa Kroutvora a jeho básně v próze ze sbírek Fernety, Rozsypaný čaj a V kupě. Znít bude dobová hudba, kterou ze sborníků z konce 19. století exkluzivně pro tento pořad vybral a nahrál citerista Michal Müller.


Autor: Josef Kroutvor Připravila: Renata Klusáková

autoři: Renata Klusáková , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka