Potoky perel: Příběhy z dob, kdy se Jablonci nad Nisou přezdívalo Česká Kalifornie

3. prosinec 2020

Svět plný příběhů a historických zvratů, to je svět jablonecké bižuterie, který zachycuje právě vznikající výpravná kniha Potoky perel. Za jejím vydáním stojí Zuzana Slámová, jejíž rodinná historie i současnost svět jablonecké bižuterie spoluvytváří.

Čtěte také

Stát se na chvíli sklářem, mačkářem, brusičkou nebo obchodníkem alespoň ve své fantazii umožní čtenářům právě vznikající výpravná kniha o historii jablonecké bižuterie Potoky perel. Text napsal hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Petr Nový a ilustracemi doplnil Matyáš Prošek. Nápad vydat Potoky perel se zrodil v hlavě Zuzany Slámové, za kterou se vydal redaktor Jaroslav Hoření.

„Moje babička s dědou začali vyrábět korále v roce 1937, postupně měli i pár mačkářů a dělnic, vyráběli korále a prodávali je do celého světa. Jak jsem vyčetla z dokumentů, které zůstaly po babičce, tak spolupracovali s exportními domy v Jablonci nad Nisou, i firmami po vesnicích kolem Jablonce. Měli i přímé zákazníky v Praze a kanceláře v zahraničí, hlavně v Evropě,“ říká Zuzana Slámová.

Nápad vydat Potoky perel se zrodil v hlavě Zuzany Slámové

Ve vznikající knize je popsaná i celá řada krizí, která výrobu korálí na Jablonecku provázela. „Na vlastní kůži jsem zažila několik krizí, i teď se v jedné nacházíme. Věřím, že to bude jen transformace a zase bude dobře, i když v některých chvílích je těžké tu naději hledat," dodává Zuzana Slámová, kterou ale víra neopouští.
O tom svědčí snaha vydat knihu Potoky perel, kterou můžete podpořit i vy, v hithitové kampani.

Spustit audio

Související