Potlesk pro Mahana Esfahaniho, Jiřího Rožně a SOČR

12. únor 2018

Symfonický orchestr Českého rozhlasu rozezní v 19:30 Dvořákovu síň pražského Rudolfina. Program je složen z hudby Igora Stravinského, Viktora Kalabise a Leoše Janáčka. Hvězdou večera věnovaného památce profesorky Zuzany Růžičkové bude jeden z nejpozoruhodnějších cembalistů současnosti a poslední Růžičkové žák Mahan Esfahani. Diriguje Jiří Rožeň.

Dnešní program rozhlasových symfoniků - sestavený z hudby 20. století - otevře Stravinského mistrovská Symfonie dechových nástrojů napsaná na památku Clauda Debussyho. Dirigent Jiří Rožeň pro Mozaiku k tomuto dílu uvedl. „Skladba je zajímavá z pohledu dirigenta, protože má jeden pulz, ale tři rozdílná tempa. Takže je trochu výzva, aby skladba působila uceleně, aby dirigent vždy trefil dané tempo.“

Součástí programu pražských symfoniků je také Glagolská mše Leoše Janáčka, od jehož úmrtí letos v srpnu uplyne 90 let. Dirigent Jiří Rožeň toto dílo diriguje poprvé ve své kariéře. „Tu skladbu zbožňuju. Jsou tam jisté výzvy. Velký sbor, několik sólistů, varhany, velký orchestr. Skladba je velmi těžká pro smyčce. Jsou tam violy i cella ve velmi vysokých polohách, první a druhé housle ještě ve vyšších. Takže to opravdu není snadné.“

V první polovině večera zazní Koncert pro cembalo a smyčcový orchestr, který Viktor Kalabis složil pro svou manželku, jednu z nejvýznamnějších cembalistek 20. století Zuzanu Růžičkovou.

Mahan Esfahani

Sólového partu se zhostí Mahan Esfahani, v Praze žijící íransko-americký cembalista, poslední žák Růžičkové, který v současné době nahrává pro společnosti Hyperion a Deutsche Gramophon a pravidelně koncertuje v nejlepších koncertních sálech světa včetně londýnské Wigmore Hall.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Ke koncertu, který bude v Rudolfinu interpretovat, uvádí: „Viktor Kalabis opravdu vstoupil do mého osobního života, a to velmi důležitým způsobem. Kdyby nebylo hudby Viktora Kalabise, nestudoval bych u Zuzany Růžičkové. Řada lidí se domnívá, že jsem u ní začal studovat a že to byla ona, kdo mě seznámil se světem Kalabisovy hudby. To ale není úplně pravda. Kalabisovu hudbu jsem objevil už dříve. Když mě jednou slyšela Zuzana Růžičková hrát v Rozhlase, souhlasila s tím, že mě bude učit. Tak k našemu propojení došlo. Myslím, že spousta lidí Kalabise špatně chápe. Podle mého názoru jeho vůbec nejlepší období spadá do doby, kterou nazýváte normalizace. Nebyl pesimistou, ale nebyl ani optimistou. Byl zkrátka realista. V této skladbě je sice několik radostných prvků, ale v zásadě je to také zrcadlo reality tehdejšího života, který byl pošramocený a měl své překážky,“ říká cembalista Mahan Esfahani, který dnes večer v pražském Rudolfinu přednese za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu Koncert pro cembalo a smyčcový orchestr od Viktora Kalabise.

Na programu je dále Stravinského Symfonie dechových nástrojů a Janáčkova Glagolská mše se sólisty Janou Šrejmou Kačírkovou, Markétou Cukrovou, Richardem Samkem a Josefem Bencim.

Koncert na Vltavě vysíláme od 19:30 v přímém přenosu.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio