Poslouchejte vítězné kompozice Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera 2016

26. srpen 2021

Big band Concept Art Orchestra vedený skladatelkou a trumpetistkou Štěpánkou Balcarovou zahrál 30. dubna 2016 u příležitosti Mezinárodního dne jazzu nové kompozice pěti českých autorů. V soutěži vyhlášené na podzim 2015 je vybrala pětičlenná porota. Koncert z pražského Jazz Docku vysílal v přímém přenosu Český rozhlas Vltava a veřejnoprávní rádia ve Finsku, Švédsku a Slovinsku, ze záznamu pak Německý rozhlas. Reprízu si nyní poslechněte on-line.

Z patnácti autorů, potažmo skladeb byly jako rovnocenní vítězové zvoleni následující: Augustin Bernard – Nocturne for Jazz Orchestra, Jakub Dvořáček – Antimony, Matouš Hejl – Is But a Symbol of the Place, Miroslav Hloucal – Night Callin' a Jan Mazura – La Puerta.

Čtěte také

„Tito autoři získali od porotců suverénně nejvíce hlasů, takže výběr byl v tomto ohledu jednoduchý,“ říká Štěpánka Balcarová, jedna ze členů poroty. Tu kromě ní dále tvořili Luboš Soukup, Jan Hála, Milan Svoboda a původem americký pozounista, skladatel a pedagog Edward Partyka, coby předseda poroty s dvojnásobnou sílou hlasu.

„Stylová šíře kompozic byla rozmanitá – od swingových až po velmi moderní,“ popisuje kvality skladeb Hála. „Některé byly spíše z oblasti vážné hudby a chyběl jim dostatek prvků jazzového jazyka.“ Porotci proto kladli důraz nejen na kompoziční techniku, ale i na stylovost a zvládnutí aranžérsko-instrumentační práce v jazzovém duchu.

„Obdrželi jsme také velmi ambiciózní skladby včetně jedné založené na free-jazzovém myšlení,“ doplňuje Soukup. „Kvůli našemu časovému omezení by však byly těžko proveditelné. Zájem ze strany českých autorů mě nicméně mile překvapil.“

Concept Art Orchestra je profesionální český jazzový orchestr. Za své loňské album The Prague Six (Animal Music) získal v kategorii Jazz & blues cenu Anděl. Specializuje se na interpretaci skladeb současných českých autorů, což ho výrazně odlišuje od ostatních big bandů v České republice.

Čtěte také

Svojí činností pomáhá tvůrcům uvádět jejich díla na špičkové úrovni a díky časté spolupráci s Českých rozhlasem zajišťuje kvalitní dokumentaci soudobé bigbandové tvorby.

Skladatelskou soutěž Karla Krautgartnera pořádá Spolek Concept Art Organising ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Concept Art Orchestra - Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera - Mezinárodní den jazzu 2016 (Jazz Dock) - Štěpánka Balcarová
autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio