Poslední šance. Ve středu odpoledne se přestávají vydávat volební průkazy

Do otevření volebních místností zbývají dva dny. Kdo chce hlasovat v okrsku mimo své trvalé bydliště a nemá ještě voličský průkaz, má právě ve středu poslední šanci na jeho zařízení.

Práce nebo studium jinde než v místě trvalého bydliště - to je asi nejčastější důvod, proč lidé o průkaz žádají.

„Mám trvalý pobyt ve Varech, kam kvůli volbám nechci jezdit. Budu si ho vyřizovat, abych mohla volit v Praze,” řekla před pár dny například mladá volička v centru Prahy.

Kdo bude v době voleb mimo svůj okrsek a chce hlasovat, má poslední šanci získat voličský průkaz osobně na obecním úřadě v místě trvalého bydliště.

„Poslední možnost požádat o průkaz je do 18. října do šestnácti hodin, vystaví vám ho na počkání. Jde o poslední možnost, jak volební průkaz získat,” vysvětluje Ondřej Krátoška z ministerstva vnitra.

Voliči mohli žádat o průkaz také písemně. Na to je už ale teď pozdě. Na voličský průkaz je možné hlasovat v jakémkoli okrsku v Česku nebo také v zahraničí. „Voličský průkaz umožňuje hlasovat i v zahraničí, a to na zastupitelských úřadech,” radí Klára Pěknicová z ministerstva vnitra.

Hlasovat mohou i lidé v nemocnicích

Lidé, kteří jsou například delší dobu v nemocnici nebo v domově pro seniory, se mohli nechat zapsat do takzvaného zvláštního seznamu voličů. Správa zařízení o tom pak informovala obecní úřad.

„Hlasování v tom případě zajistí krsková volební komise. Voliči hlasují po prokázání totožnosti do přenosné volební schránky, vybírat mohou kandidáty z kraje, ve kterém se zařízení nachází,” upřesňuje Krátoška.

Podobně to funguje při hlasování ve věznicích.

autor: lej
Spustit audio