Poslední léto herečky Sáry Bernhardtové ve hře kanadského dramatika Johna Murrella

Kanadský dramatik John Murrell učinil hlavní postavou hry Poslední léto legendu francouzského divadla Sáru Bernhardtovou. Rozhovory již nemohoucí a nemocné herečky a jejího oddaného tajemníka otevírají poutavý pohled na svět přelomu 19. a 20. století. V rozhlasové inscenaci z roku 1989 ztvárňují dvojici jedinečným způsobem Jaroslava Adamová a Vlastimil Brodský.

John Murrell se narodil v roce 1945 v Texasu a v roce 1968 natrvalo přesídlil do Kanady. Žije v Calgary. Byl původně učitelem na základní škole a hry psal pro své žáky. Dramatické tvorbě se začal plně věnovat roku 1975. Poslední léto napsal o dva roky později a dílo bylo téměř okamžitě inscenováno. Vedle divadelních her, píše rovněž operní libreta, režíruje a překládá (mj. Čechov, Rostand či Ibsen). Získal několik prestižních cen. Jeho vlastní hry byly přeloženy do patnácti jazyků a hrány ve třiceti zemích světa.Nevěnuje se však psaní pro film ani televizi, a snad proto je jeho jméno tak málo známé.

Hra Poslední léto zachycuje poslední dny herečky Sáry Bernhardtové, legendy francouzského divadla, jíž se kdysi kořila celá Paříž, ve společnosti jediného muže - oddaného tajemníka. Diskuse již nemohoucí a nemocné Bernhardtové s protihráčem, který trpělivě snáší její rozmary i hašteřivost, otevírají poutavý pohled na svět přelomu 19. a 20. století. V rozhlasové inscenaci Ivana Chrze z roku 1989 se před rozhlasovým mikrofonem sešlo výjimečné obsazení Jaroslava Adamová a Vlastimil Brodský.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio