Poslední Harry Potter - četba na pololetní prázdniny

11. prosinec 2007

Harry Potter a relikvie smrti - tak zní český název sedmého (a pravděpodobně posledního) dílu čarodějnické ságy Joanne K. Rowlingové - bude v českých knihkupectvích k dostání od půlnoci 31. ledna 2008, tedy v den, kdy školáci přinesou domů pololetní vysvědčení. Nakladatelství Albatros vydává knížku, jež má rozsah 632 stran a bude stát 549 korun, ve zhruba dvousettisícovém nákladu a poprvé na ekologicky certifikovaném papíře, který je zárukou šetrného způsobu výroby ve vztahu k životnímu prostředí.

Anglický originál Harry Potter and the Deathly Hallows vyšel v Británii letos v červenci, a přestože desetitisíce českých čtenářů dějové peripetie závěrečného dílu už znají, dá se očekávat, že si ani tentokrát nenechají ujít kultivované jazykové libůstky české verze, jejímž autorem je Pavel Medek, překladatel několika předchozích dílů; redakce textu se jako obvykle ujal programový ředitel Albatrosu Ondřej Müller, který před lety potterovský příběh přivedl na český knižní trh.

Harry Potter a Ohnivý pohár

Podle Medka se oproti pátému a šestému dílu spád děje opět zrychlil, autorka musela uzavřít či vysvětlit rozehrané epizody, kniha slibuje plno dějových posunů a překvapivých odhalení. "Mohla si ale odpustit taková jatka - zdaleka přece nezůstalo u dvou ohlašovaných úmrtí," posteskl si v létě překladatel v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Ondřej Müller naopak označuje Rowlingovou za jedinečnou fabulátorku: "Motivy poodhalené v předchozích dílech nyní dokázala výborně zužitkovat, různé náznaky se tak vyjeví v nečekaných souvislostech, čtenář si zpětně uvědomí význam řady zdánlivých drobností v textu."

Český překlad byl dokončen už koncem října, jak ale vysvětlil generální ředitel Albatrosu Michal Krejčí, vánoční vydání knihy se nedalo stihnout: jednání s londýnskou agenturou, která zastupuje Rowlingovou, se protáhla a finální licenční smlouva byla podepsána až 5. listopadu 2007.

Harry Potter a Fénixův řád

Albatros při vydání sedmého dílu spolupracoval s českou pobočkou Greenpeace, Harry Potter a relikvie smrti bude vytištěn na papíře s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council), což znamená, že dřevo pochází z ekologicky a sociálně šetrně obhospodařovaných lesů. Majitel lesa musí zachovávat biologickou rozmanitost, respektovat práva původních obyvatel i garantovat práva zaměstnanců. "Při anglickém vydání knihy byla použita kombinace papíru s FSC a plně recyklovaného papíru, ušetřilo se tak přibližně 200 000 stromů, tedy více než dvojnásobná rozloha newyorského Central Parku," tvrdí Jan Piňos z hnutí Greenpeace.

autor: Petra Pátková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.