Posledné veci Mekyho Žbirky. Hudebníkův syn dokončuje v londýnském studiu album nových skladeb

Od smrti slovenského zpěváka Miroslava Žbirky uplynulo něco málo přes čtvrt roku, přesto se už za tři dny představí první singl z jeho nového alba. Právě ho dokončují v londýnském studiu Konk – produkce se chopil Mekyho syn David.

Mekyho vysněné studio

Je to hodně práce a hodně učení, jak se to dělá, ale zároveň velká pocta,“ říká Žbirkův syn David, který desku nahrává a produkuje. To vše ve studiu Konk, které v sedmdesátých letech založila anglická skupina Kinks a nahrávali tady Bee Gees i Depeche Mode.

Čtěte také

Je to takové studio, který si Meky vysnil. Měl v plánu tady točit. Bohužel se toho nedožil, ale dožila se toho jeho deska,“ vysvětluje manželka a manažerka Miroslava Žbirky Kateřina.

Na nové desce začal Meky pracovat na začátku pandemie. Ještě loni na podzim stačil nahrát všechny zpěvy. Už během příprav bylo rozhodnuto, že produkci svěří Žbirka svému synovi.

Hudební dialog otce se synem

Musíme vycházet z toho, co si s Davidem řekli. A stihli si toho říct dost, protože byl lockdown, nekoncertovalo se a hodně spolu hudebně komunikovali. David dobře ví, co Meky chtěl, kam směřoval, o co mu šlo,“ dodává Kateřina.

Nová deska se bude jmenovat Posledné veci podle básně slovenského spisovatele Daniela Haviera. Singl Nejsi sám vyjde spolu s videoklipem sestaveným z domácích videí tento čtvrtek.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související