Poslechněte si Klavírní trio Euterpé v nových nahrávkách Českého rozhlasu

20. únor 2022

Na jaře roku 2021 proběhlo IV. pokračování koncertní série Štěpán Filípek & Friends, které bylo zaměřené na propagaci komorní tvorby Miloslava Ištvana. Společné vystoupení zaujalo zúčastněné umělce houslistku Olgu Šroubkovou, klavíristu Ondreje Olose a violoncellistu Štěpána Filípka natolik, že založili stabilně fungující soubor nazvaný Trio Euterpé, které svůj název nese po jedné z Apollonových múz.

Program

Franz Schubert: Klavírní trio č. 2 Es dur op. 100
Miloslav Ištvan: Klavírní trio 

Olga Šroubková je jedna z mezinárodně nejúspěšnějších českých houslových virtuózek posledních let. K jejím největším úspěchům patří vítězství na Chengdu international violin competition, nebo v soutěži Pražského jara.

Violoncellista a skladatel Štěpán Filípek patří k progresivním českým umělcům s mezinárodním přesahem. Jeho hra je ceněna pro širokou škálu barev a emocí. Pro svou interpretační všestrannost je častým hostem hudebních festivalů, k vrcholům posledních let patří např. vysoce hodnocený recitál v rámci festivalu Moravský podzim nebo prestižní koncert pořádaný velvyslanectvím ČR ve Washingtonu. Jeho provedení Violoncellové sonáty Dmitrije Šostakoviče označila odborná kritika jako „bezchybnou dramatickou jízdu od začátku do konce“. 

Olga Šroubková, houslistka, vítězka mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2017

Ondrej Olos je původem slovenský dirigent a klavírista, vystudoval dirigování na konzervatoři v Žilině a v roce 2008 ukončil studium na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V roce 2006 obdržel cenu Leoše Janáčka za nastudování komorní verze opery Příhody lišky Bystroušky v Komorní opeře JAMU. V Janáčkově opeře Národního divadla Brno působí od roku 2009 jako operní dirigent.

Debutové nahrávky tohoto nového hudebního uskupení realizované v Českém rozhlase v roce 2021 přináší jednu z posledních dokončených skladeb Franze Schuberta Klavírní trio č. 2 Es dur, op. 100 z roku 1828. Autor ji napsal k oslavě zasnoubení svého dlouholetého přítele Josefa von Spauna. Jedná se o jednu z obsahově nejsilnějších kompozicí klasické hudby vůbec.

V roce 1958 vznikla ve skladatelské dílně Miloslava Ištvana bezesporu velice působivá a i dnes přitažlivá kompozice bartókovského střihu Trio pro klavír, housle a violoncello. Ta v sobě nezapře i částečné názvuky ovlivněné folklorem, jež byl pro skladatele jedním ze základních hudebních materiálů a inspirací.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio