Poslechněte si, jaké to je, když herci hrají ve školní třídě. Slovácké divadlo nabízí úču, která musí pryč

23. leden 2018

Na rodičovské schůzce se ocitli diváci Slováckého divadla. Herci v Uherském Hradišti uvedli premiéru komedie Úča musí pryč. Návštěvníci ale nechodí do budovy divadla.

Komedii německého autora Lutze Hübnera totiž divadlo situovalo do učebmy Základní školy UNECO. „Několikrát jsem měla husí kůži,“ říká jedna z divaček, Eva Salčáková. Ta pracuje jako učitelka 35 let. „Poznala jsem ve hře spoustu rodičů, které potkávám,“ dodává.

Hübner napsal hru poté, co se zúčastnil třídní schůzky svého dítěte. Odehrává se ve třídě základní školy, kde se sešlo pět rodičů dětí a očekávají jejich třídní učitelku. Rodiče chtějí, aby šly jejich děti na prestižní školy.

V pololetí se ale výrazně zhoršil prospěch. Rodiče mají jasno, za všechno nese zodpovědnost učitelka, a proto je nutné ji odvolat.

A herci tak mohli prodat i svoje zkušenosti se vzdělávacím systémem. „My jsme učitelský rod, babička učila, maminka pracovala jako vychovatelka a já mám střední pedagogickou,“ říká herečka Irena Vacková, která hraje třídní učitelku čelící rodičům. „Celá komedie je velmi aktuální,“ dodává herečka, která nyní vědomosti o školství čerpá hlavně ze třídních schůzek své dcery

Zájem o hru je velký, divadlo už vyprodalo všech chystaných sedmnáct repríz.

Související