Poslanci z KSČM, SPD, ANO i části ČSSD požadují mimořádnou schůzi kvůli memorandu o těžbě lithia

9. říjen 2017

Na žádost KSČM se zřejmě ještě do voleb sejde Poslanecká sněmovna. A to kvůli budoucnosti těžby lithia v Česku. V pondělí by měl předseda dolní komory Jan Hamáček z ČSSD dostat žádost o mimořádnou schůzi. Komunisté chtějí od vlády slyšet, proč ministr průmyslu Jiří Havlíček z ČSSD podepsal krátce před volbami memorandum o těžbě na Cínovci s australskou firmou European Metals Holdings.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že by lithium měla těžit česká – nejlépe státní – společnost. „Memorandum je podle nás smlouva o smlouvě budoucí a firma, se kterou je memorandum sepsáno nebo která je tam zmiňována, o sobě prohlašuje, že je stoprocentním vlastníkem toho ložiska,“ řekl Radiožurnálu Kováčik.

Pro svolání mimořádné schůze je nutných 40 poslaneckých podpisů. Žádost podepsali kromě komunistů i někteří zákonodárci ČSSD a hnutí Svoboda a přímá demokracie. Hnutí ANO ji chce také podpořit.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek memorandum hájí. „Podstata je právě v tom a je dobře, že s tím souhlasí partner, že se má zpracovávat lithium tady. On s tím nemá žádný problém a souhlasí i se vstupem státu, ať už kapitálově, nebo formou společného podniku,“ vysvětlil Zaorálek.

Čtěte také

Ministr Havlíček odmítl, že by dokument znamenal pro Česko hrozbu v případných mezinárodních soudních sporech o ochraně investic.

Podle předsedy ANO Babiše je memorandum krádeží za bílého dne. Místopředsedu ANO a ministra životního prostředí Richarda Brabce zaráží načasování podpisu. „Proč v současné době, dva týdny před volbami, je podepsáno memorandum ve chvíli, kdy je pět let do nějaké budoucí těžby?“ řekl Brabec.

Opoziční občanští demokraté chtějí o lithiu mluvit ve středu v Senátu.

autoři: lej , iROZHLAS.cz
Spustit audio