Posel z Dálného východu. Neznámý příběh skvělého sběratele a špatného obchodníka Vojtěcha Chytila

17. červen 2019

Ačkoli meziválečné Československo nemělo k Číně silné vazby, právě u nás vznikly mezi dvěma světovými válkami sbírky moderního čínského malířství, které daly základ dnešním soukromým a veřejným kolekcím. Tu nejvýznamnější spravuje Národní galerie Praha, která se na výzkum formování svých čínských sbírek zaměřila v letech 2016 až 2018.

Pátrání po tom, jak se mnohdy světově unikátní malby do českých zemí dostaly, přineslo zajímavé zjištění. Díla moderního čínského malířství v českých meziválečných sbírkách mají svůj původ v aktivitách jediného člověka - Vojtěcha Chytila. Jeho dramatický životní příběh popisuje nově vydaná publikace nazvaná „Posel z Dálného východu," která je hlavním výstupem zmíněného výzkumného projektu.

Posel z Dálného východu

Vojtěch Chytil se narodil roku 1896 na Prostějovsku do velmi chudé rodiny krejčího. Studoval na AVU v Praze a když vypukla první světová válka, narukoval. „Na Dálný východ se dostal během první světové války. Bojoval na Ukrajině a na Rusi, kde byl zajat, ale naštěstí se mu podařilo uprchnout. Traduje se, že na vlastní pěst prošel větší část Sibiře a pak se dostal na loď, která plula do Yokohamy. Odtud jeho kroky směřovaly do Šanghaje a centrální Číny, kam dorazil někdy počátkem roku 1918. Tam se usadil a živil se malbou, říká Michaela Pejčochová, kurátorka čínských sbírek Národní galerie."

Posel z Dálného východu

„Ke sběratelství se dostal pravděpodobně náhodně. Tvrdil, že jako první ho zaujalo tibetské umění, později se dostal do styku s mladou čínskou generací malířů. Zajímal ho soudobý tradiční čínský modernismus."

Postupem času rostla jeho touha zaměřit se čistě na kariéru sběratele a organizátora výstav moderního čínského umění. „Uvědomil si, že tuto část čínské tvorby Západ vůbec nezná, že ji nikdo nesbírá a nikdo jí nerozumí. Předsevzal si, že díla těchto zajímavých soudobých mistrů v Evropě představí. Za celou jeho kariéru to bylo více než dvacet výstav a ohlas byl velký."

Spustit audio