Pořádný sníh v Jeseníkách, Tříkrálová sbírka v Radíkově, regionální Muzeum v Šumvaldě, tipy na sportovní aktivity a výlety na Konicku

9. leden 2019
Kraj na dlani

Magazín nejen pro venkov, ve kterém se dozvíte jak se žije v obcích našeho kraje, jak se mění venkov v dnešní dynamické době.

Ve vrcholových partiích Jeseníků nastala pořádná zima. Jak známo, počasí se tam může rychle měnit. Začátkem ledna jsme tam mohli zažít příjemné bezvětří i velké vánice a každopádně hodně sněhu. Ze závějí nás pozdravil Aleš Spurný.

Další fotky z Jeseníků od Aleše Spurného můžete najít na naší facebookové stránce ZDE.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí u nás, kterou každoročně pořádá Charita Česká republika. Kašpara, Melichara a Baltazara jste mohli potkat o víkendu i v Radíkově, kde s korunami na hlavách, zapečetěnou kasou a flétnou obcházeli vesnici. S mikrofonem je doprovázela Dita Vojnarová.

Šumvald patří k nejstarším obcím v Hornomoravském úvalu a kdysi byl i centrem panství. Právě této oblasti by se mělo věnovat regionální muzeum, které místní nadšenci začali budovat v prostorách velké sýpky nedaleko kostela. Na výzvědách byl Mirek Kobza.

Počasí určitě v poslední dny potěšilo vyznavače zimních sportů, kteří teď mají na horách ideální podmínky. Co ale dělat, když na hory nemůžete? Pár tipů na to, jak si užít zimu například na Konicku, nám dá Radka Lexamnnová z Turistického informačního centra Konice. Povídala si s ní Petra Ševců.

autoři: Aleš Spurný , voj , kbz , pese , Pavel Juráš
Spustit audio