Poprvé vychází raritní gospelové mše z hinduistického ašrámu v podání Alice Coltrane

9. srpen 2017

Unikátní nahrávky míchají gospel z baptistických kostelů, hinduistické božské rozjímání a krišnovské mantry. To vše pod nátlakem syntezátorů. Výsledek ale i po třiceti letech zní neuvěřitelně aktuálně a moderně.

Americká klavíristka, harfenistka a skladatelka Alice Coltrane prošla po smrti manžela, geniálního jazzového saxofonisty Johna Coltranea, duchovní transcendencí. Aby se zbavila těžkých depresí, halucinací a úbytku váhy, hluboce se upnula ke starobylému védskému náboženství.

Naplno, protože hinduistickými meditacemi procházela už předtím s manželem a společně je zanášeli do svého neobyčejného kosmického jazzu.

V 70. letech přijala nové jméno Swamini Turiyasangitananda (Nejvyšší božská píseň) V roce 1983, kdy se nadobro odstřihla od světského života – protože přebývání v pozemských záležitostech pro ni představovalo utrpení – pak založila v horách poblíž kalifornské Santa Moniky duchovní centrum Sai Anantam Ashram, které vedla až do své smrti v roce 2007.

Každou neděli pořádala hudební mše a se členy ašrámu sborově zpívali zbožné hinduistické písně bhadžany. Věčná experimentátorka je však proměnila v naprosto fascinující verzi chvály boha protkanou gospelem, blues, jazzem a elektronickou hudbou.

Oblečená v oranžovém sárí usedala za hammondky a syntezátor. Pak zpívala, co od ní ještě nikdo předtím neslyšel.

Přítomní se k ní přidávali s perkusemi a společně upadali do vytržení. Záznamy ze mší vydala Alice Coltrane na čtyřech kazetách a rozdávala výhradně obyvatelům ašrámu, takže se na veřejnost prakticky nedostaly. A když ano, sběratelé za  ně byli ochotni položit na stůl klidně i přes pět set dolarů.

Rockový hudebník David Byrne a majitel labelu Luaka Bop loni požádal děti Alice Coltran o přístup k originálním nahrávkám a světu dosud prakticky neznámé pásky v re-masterované podobě vydal. Kompilační album pojmenoval World Spirituality Classics 1: The Ecstatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda. Stojí za poslech!

Spustit audio