Poněkud upovídaný rozhovor

22. září 2004

Knižních rozhovorů s populárními herci, zpěváky, spisovateli, režiséry a baviči neubývá ani v knihkupectvích, ani v antikvariátech a sálech se zlevněnými knihami. Ne všechny podobné tituly lze ovšem zařadit mezi sezónní spotřební zboží - stačí vzpomenout rozhovorovou edici nakladatelství Portál, z níž už vyšla celá řada podnětných povídání s opravdovými osobnostmi české kultury a veřejného života.

Obdobné renomé si buduje i nakladatelství Kalich, jež už čtenářům nabídlo rozhovorová pásma mj. s Milošem Rejchrtem či Jiřím a Zdenkou Tichotovými. Nyní Kalich přichystal Nenucený výsek, rozhovor s hercem, režisérem, scenáristou a moderátorem Jaroslavem Duškem.

"Nenucený výsek" vydaný nakladatelstvím Kalich

Každý novinář dobře ví, jak obtížné, leč nutné je z pořízeného interview vybrat to podstatné a zbytek nemilosrdně vypustit. Když tak neučiní, rozhovor se bude líbit asi jen jemu, čtenáři však budou tápat v "hlušině". Autoři rozhovoru s Duškem, redaktorka Ivana Čechová a evangelický farář a nakladatelský redaktor Michal Plzák, se bohužel ke krácení a pečlivější práci s výpovědí protagonisty neodhodlali, a tak se knížka leckde topí v moři slov a slovíček, jež nic převratného nesdělují. Pokud se ale čtenáři nenechají redakčním, nikoli Duškovým, exhibicionismem hned zkraje odradit, dočkají se vskutku zajímavých postřehů a osobitých názorů člověka, jenž promýšlí své filmové role (Musíme si pomáhat, Pupendo, Divoké včely) i moderátorská sóla (či dueta) jako málokdo jiný. Pasáže popisující historii Divadla Vizita či princip divadelní improvizace pak ještě trumfují Duškovy portréty kolegů a spolupracovníků (Alan Vitouš, Ivan Vyskočil), črtané s lehkostí i pokorou.

Příjemným "bonusem" knížky je CD s hudebními ukázkami z představení Duškovy Vizity v Divadle Archa v letech 2001-2004, s hostujícím Jaromírem Honzákem, ale i Danem Bártou. Majitelé dvojalba Vizity, vydaného před rokem v Black Pointu, si tak mohou doplnit diskografii.

autor: (miš)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.