PONDĚLÍ 30. 10.

30. říjen 2006

Lidové noviny oznamují, že do Prahy včera přiletěl současný nejznámější japonský spisovatel Haruki Murakami. Ten dnes odpoledne převezme mezinárodní Cenu Franze Kafky. Jeho návštěva v našem hlavním městě je podle Lidových novin vyjímečnou událostí i proto, že Haruki Murakami se publicitě vyhýbá. List dále uvádí, že před deseti dny u nás vyšel Murakamiho román nazvaný Kafka na pobřeží, který přeložil Tomáš Jurkovič. Murakami zítra odpoledne v jednom z pražských knižních paláců pořádá autogramiádu a rozhovor s ním v Lidových novinách vede redaktor Ondřej Horák.

00460011.jpeg

Mezi mukly, kteří obstojí, vzniká bratrství - tímto titulkem nadepisuje svůj článek na kulturní straně Práva recenzent František Cinger. Zabývá se rozhovorem se spisovatelkou Evou Kantůrkovou, který v knižní podobě vydává novinářka Milena Nyklová. Publikace se jmenuje Pravda a báseň Evy Kantůrkové.

Literární kritička Mladé fronty Dnes Alice Horáčková se v úloze zvláštní zpravodajky hlásí z New Yorku, kde se předevčírem bývalý prezident České republiky Václav Havel zúčastnil oslav 28. října. Mladá fronta Dnes se podrobněji zmiňuje o jeho americkém osmitýdenním programu a například podotýká, že Václav Havel by v USA chtěl napsat divadelní hru, která by měla být o politikovi, jenž odchází.

Spolupracovník Hospodářských novin Petr Veber píše o novém nastudování komické opery Bedřicha Smetany Tajemství, které uvedlo Národní divadlo nejprve počátkem léta na festivalu Smetanova Litomyšl a 27. října i v pražské premiéře. Podle Petra Vebera nyní inscenace hudebně zvroucněla a nesporným objevem v druhém pěveckém obsazení, které se představilo předevčírem, je basista s krásným sonorním hlasem Zdeněk Plech v úloze trochu samolibého konšela Maliny. Podle Hospodářských novin ho ztvárnil výrazně, s nadprůměrnou psychologickou přesvědčivostí a přirozeností.

Společným tématem kulturních stran Mladé fronty Dnes i Lidových novin a Práva je mezinárodní hudební festival Electronic Beats, který se předevčírem konal v pražském Veletržním paláci. Listy se především rozepisují o britské legendární hudební skupině Prodigy, která se na festivalu představila jako hlavní hvězda. Kateřina Hejdová v Mladé frontě Dnes tvrdí, že kapela posluchače bavila osvědčenými hity. Lidové noviny soudí, že Prodigy v Praze zářili a Kateřina Farná v Právu podotýká, že ukázali svou akusticko-elektronickou sílu. Ve stejném listu dále čteme, že magnetem 9. ročníku festivalu swingové hudby, který se koná v pražském Národním domě na Vinohradech od 1. do 3. listopadu, bude americký jazzový orchestr spojený se jménem Counta Basieho.

V Jihlavě včera skončil mezinárodní festival dokumentárních filmů, o kterém informují Lidové i Hospodářské noviny. Listy se zmiňují například o oceněných osobnostech a vítězných snímcích. Ivan Adamovič v Hospodářských novinách navíc nabízí rozhovor s režisérem Karlem Vachkem, který v jihlavě uvedl premiéru svého filmu nazvaného Záviš, kníže pornofolku. Další podrobnosti o jihlavském festivalu uslyšíte i v poslední půlhodině naší dnešní Mozaiky.

V českých kinech se začal promítat nový celovečerní americký film režiséra Martina Scorseseho The Departed, který je u nás uváděný pod názvem Skrytá identita. Recenzent Hospodářských novin Petr Fischer tvrdí, že Scorsese natočil gangsterku vtahující diváka do děje strhujícím tempem. Darina Křivánková v Lidových novinách dává Skrytě identitě čtyři z pěti udělovaných recenzentských hvězdiček. Film charakterizuje jako kriminální drama, které stojí pevně a suverénně navzdory několika závěrečným kotrmelcům.

autor: Josef Košťálek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.