PONDĚLÍ 23. 10.

23. říjen 2006

Lidové noviny upozorňují na desátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, který zítra začíná v Jihlavě. Darina Křivánková uvádí, že tato největší přehlídka svého druhu ve střední Evropě nabídne do devětadvacátého října 110 snímků, z toho osmnáct ve světové premiéře. Dále poznamenává, že páteř festivalu tvoří dvě soutěžní sekce, přičemž výběr toho nejlepšího, co se natočilo během uplynulého roku ve střední Evropě, se představí v sekci Mezi moři. Nejlepší domácí tvorbu nabídne kategorie nazvaná Česká radost. A mimoevropské tituly dostanou prostor v soutěži s titulem Dobré dílo. Podle Lidových novin ale nebude chybět ani sekce s retrospektivami významných dokumentaristů. Celý článek je nadepsaný titulkem Provokativní filmy v Jihlavě.

Velkým filmovým tématem svou kulturní stranu otevírají Hospodářské noviny. Jejich spolupracovník Tomáš Seidl se rozepisuje o České televizi, která připomene sté výročí narození světově proslulého italského režiséra Luchina /LUKINA/ Viscontiho. Počínaje dneškem uvidíme na obrazovkách přehlídku jeho slavných filmů, například celovečerní debut Posedlost z roku 1942, ve kterém se podle listu spojuje italský neorealismus s kriminálním filmem amerického střihu.

Jana Machalická v Lidových novinách s použitím údajů České tiskové kanceláře oznamuje, že v bratislavském Divadle Aréna má dnes premiéru hra s názvem Dr. Gustáv Husák, kterého ztvární herec Emil Horváth. Autorem hry je slovenský dramatik Viliam Klimáček, kterého oslovil ředitel divadla Juraj Kukura a na textu se podílel i dramaturg Martin Kubran. Podle Lidových novin touto hrou divadlo pokračuje v koncepci, která hodlá představovat kontroverzní osobnosti nejenom slovenské historie, když prvním dílem v této sérii byl text o Jozefu Tisovi. "Hra Dr. Gustáv Husák má vyvolat vzpomínky na strach a bezmoc bývalého režimu, ale také chce odhalit komické i tragické stránky minulosti. I proto se odehrává na stylizovaném pozadí paneláků bratislavského sídliště Petržalka a Dětský pěvecký sbor Slovenského rozhlasu vystupuje v pionýrských krojích", čteme v Lidových novinách.

Spolupracovnice Hospodářských novin Michaela Appeltová připravila rozhovor s divadelní režisérkou Viktorií Čermákovou. Ta nastudovala českou verzi Enquistova dramatu Faidra a včera ji poprvé nabídla ve Starém purkrabství na Vyšehradě, přičemž do titulní role obsadila Evu Salzmanovou. Režisérka například prozrazuje, čím ji švédská předloha zaujala nebo nakolik je tato hra jejím osobním tématem. Také odmítá spekulaci některých divadelních kritiků, že její divadelní režie jsou feministické.

Lidové noviny nabízejí interview s českým prozaikem a scénáristou Vladimírem Körnerem. Ten se stal letošním laureátem Státní ceny za literaturu. Redaktor Ondřej Horák uvádí, že porota ocenila soubor jeho literárního díla, které nyní postupně vychází ve Spisech.

Hospodářské noviny s odkazem na Českou tiskovou kancelář informují o Výroční ceně Českého spolku pro komorní hudbu za letošní rok, kterou získalo Haasovo Kvarteto. Čtveřice nedávno vydala debutovou kompaktní desku se smyčcovými kvartety Leoše Janáčka a svého patrona Pavla Haase, Janáčkova žáka a talentovaného brněnského skladatele, jehož život se uzavřel v Osvětimi.

Na závěr ještě pohled do Mladé fronty Dnes.List se zmiňuje o celém díle britského přírodovědce Charlese Darwina, které bude přístupné na internetu. Dále informuje o přípravách nového českého muzikálu Golem a také o aktivitách houslisty Jaroslava Svěceného, který v Praze otevřel nový hudební klub.

autor: Josef Košťálek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.