30. června 2021 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Polina Khatsenka: Hyperlistening

0:00
/
0:00
Polina Khatsenka: Hyperlistening
Polina Khatsenka
30. června 2021 v 22:00 |
Administrační tagy: 

Polina Khatsenka: Hyperlistening

Kompozice Poliny Khatsenky založena na zkoumání meziprostorů, vznikajících prolínáním fyzických dimenzí, existujících na stejném místě, ale pro lidské vnímání vyžadujících pokaždé jiné vybavení a perspektivu.

Autorka se k tématu vyjadřuje prostřednictvím terénních nahrávek, snímáním elektromagnetického (EM) záření a v neposlední řadě experimentuje s bezprostřední prací s frekvencemi v éteru. Neviditelná vlna se pro ní stává plastickým materiálem, který v prostoru nalézá, tvaruje a zachycuje v podobě zvukových nahrávek. Komponováním zachyceného materiálu dochází ke znovuspojení prostorů, které lidské tělo není schopné identifikovat a prožívat.

Zvuková paleta se skládá z akustickeho a EM záření různorodých automatizovaných zdrojů, nacházejících se ve veřejném prostoru a sloužících k uspokojení denních konzumních potřeb: bankomat, palivové stojany na čerpacích stanicích, automaty na prodej lístků nebo cigaret. Pro sběr materiálu se autorka vydala nejen do terénu, ale i na cesty: v kompozici uslyšíte záření pražskych a lineckých tramvají, troleje a vlaků na trati Linz – Praha – Ústí nad Labem.

Během nahrávání v dopravních prostředcích se autorka věnovala také prostorové a pohybové meditaci, jelikož i jen nepatrný posun stereofonního snímače způsobil významnou proměnu charakteru zachycovaného zvukového pole. Tento aspekt se ale pro Polinu ukázal také jako efektivní kompoziční nástroj. Terénní nahrávání se proměnilo ve spontánní hudební improvizace, jejichž záznamy autorka následně použila v neupravené podobě.

Poděkování patří Janu Wildovi za pomoc s nahráváním, Jonáši Gruskovi za poskytnutí mikrofonu Elektrouši (https://lom.audio/).