Policie stále prověřuje nenávistné komentáře u fotografie prvňáků v Teplicích

30. prosinec 2017

Ve třídě jsou také děti romského, vietnamského a arabského původu. Řada institucí škole nabídla pomoc a získá i statisíce korun ze dvou sbírek.

Kdo by nechtěl mít fotografii svého dítěte v první třídě. To si řekli kolegové v Deníku a postupně zveřejňovali snímky prvních tříd. Začátkem listopadu došlo i na jedinou první třídu Základní školy Plynárenská v Teplicích. Na Facebooku u ní rázem byla řada komentářů. Lidé reagovali na to, že do třídy chodí na první pohled i děti jiných národností - romské, vietnamské i arabské.

Nenávistné komentáře vzbudily v některých rodičích obavy. Školy se na druhou stranu zastaly různé instituce a dostane i statisíce korun ze dvou sbírek. I to je jeden z příběhů končícího roku 2017.

K nenávistným komenářům motivoval i název ulice

Redaktorovi iRozhlasu Ondřeji Golisovi se podařilo vypátrat dva lidi komentující fotografii. Například Víťa Kroupa odkazoval na název školy, která se jmenuje podle ulice.

„V Německu jich je teď přes milion, takže řešení se přímo nabízí, mohou třeba do Německa,“ hájil se Víťa Kroupa s tím, že děti zřejmě považoval za emigranty.

Komentáře většinou odkazovaly na národnost dětí, některé byly vulgární nebo vyzývaly k násilí. Vyšetřovatelé zatím nikoho neobvinili, reakce na facebooku stále prověřují.

Vyšetřování kyberkriminality bývá zdlouhavé

Obecně k případům kyberkriminality mluvčí teplické policie Daniel Vítek řekl: „Podezřelí mohou vystupovat pod smyšlenými jmény, mohu mít více uživatelských účtů na sociálních sítích a podobně. Spolupracujeme s provozovateli, a to na zajištění důkazů i zabránění dalšího šíření kriminálně závadového obsahu.“

Komentáře nezůstaly jen ve virtuálním světě. Tahle babička z nich měla obavy:„Strašně moc jsme se o své děti bála, protože mám v první a druhé dítě vnoučata, která mám v pěstounské péči. Bála jsem se je posílat do školy, aby se něco nestalo, “ uvedla.

Náměstkyně primátora Radka Růžičková z ČSSD kritizovala zájem novinářů o tuto kauzu. Připomněla, že prosetická škola má s výukou dětí z jiných zemí zkušenosti: „V lokalitě Prosetice je složení obyvatel různé. Děti už mají často už státní příslušnost českou. Jinou než českou státní příslušnost má 46 dětí na celé škole. Škola je na začlenění žáků – cizinců výborným způsobem připravená."

Za peníze ze sbírek pojedou děti na výlety, zaplatí se i workshopy

Akce vyvolává reakci - za školu se podle ředitelky Marcely Prokůpkové postavili například ministr školství nebo ombudsmanka. Vznikly také dvě sbírky - ta od Patricka Zandla vynesla 590 tisíc. Škola dostane i polovinu ze sbírky spolku Romea určené na vzdělávání Romů - tato sbírka trvá do konce roku. Na využití peněz se Marcela Prokůpková ptala i dětí:

„Velmi rády by jely na nějaký výlet do zábavního parku, IQ Landie, do divadla, do kina. Chtěla bych z toho také zaplatit výukové programy – třeba taneční workshopy a také třeba ozdravný pobyt pro děti v první třídě. Chtěla bych také navázat spolupráci se středními školami kvůli přípravě na přijímací zkoušky,“ vyjmenovává Marcela Prokůpková.

Využití peněz projedná ředitelka Prokůpková také se svými kolegy. Na lednové jednání městské rady chce stihnout připravit formální přijetí darů i financí.

autor: hau
Spustit audio