Policie obvinila pět lidí kvůli prodeji pozemků městské firmě

12. listopad 2018 11:01

Kvůli prodeji lesních pozemků městské společnosti Služby města Pardubic v roce 2016 policie obvinila pět lidí. Škoda dosáhla asi 4,3 milionu korun. ČTK to sdělila mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Pozemky v dražbě koupil podnikatel a tehdejší člen představenstva Karel Hron (ANO), po převodu do společného vlastnictví manželů a později na tchyni je koupily Služby města za více než pětinásobek.

„Kriminalisté v říjnu obvinili osmatřicetiletého muže z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku a další čtyři osoby, dva muže a dvě ženy z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti,“ uvedla Janovská.

Až pět let vězení

Hronovi policie klade za vinu, že při schvalování odkupu lesních pozemků nejednal jako člen představenstva společnosti v zájmu firmy. Podle kriminalistů vědomě neposkytl potřebné informace o skutečné ceně pozemků ostatním členům představenstva, ač to bylo jeho povinností.

Vedení Služeb města Pardubic čelí podezření ze spekulativního nákupu pozemků

Karel Hron zakoupil kus lesa u Černé za Bory (ilustrační foto)

Člen představenstva Služeb města Pardubic a zastupitel prvního městského obvodu za hnutí ANO Karel Hron koupil před dvěma lety pozemky za milion korun. Následně je daroval své tchyni, která je prodala Službám města za pět milionů korun.

Ostatní čtyři lidé podle obvinění porušili zákon tím, že schválili nákup pozemků do majetku společnosti, aniž si vyžádali jakékoli podklady, informace nebo ekonomické analýzy k obvyklé ceně těchto nemovitostí. Jména obviněných Janovská neuvedla.

Kvůli kauze zastupitelé Pardubic odvolali z funkce předsedy představenstva městské firmy Vítězslava Novohradského (ČSSD) a člena představenstva Jiřího Jirouta (ČSSD).

Pokud se obviněným prokáže vina, hrozí Hronovi až pět let vězení. Ostatní mohou dostat trest do šesti měsíců.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související