Pojistka jako cesta z nouze. V Asii se rozmáhá byznys s pojištěním pro chudé

25. říjen 2020

Mikropojištění bývalo ještě před několika lety doménou neziskových organizací. Cílí totiž na chudé lidi, kteří si nemohou dovolit platit klasické životní pojistky a další podobné produkty.

Počet klientů mikropojištění ale nyní roste, a to začíná přitahovat také velké hráče, upozorňuje v hongkongském deníku South China Morning Post ekonom Gary Lai.

Čtěte také

Rozkvět mikropojistek označuje za dobrou zprávu pro chudé, protože jejich potřeby v oblasti pojištění rostou. Lidé využívají mikropojistek čím dál častěji například kvůli změnám klimatu nebo pandemii koronaviru, která devastuje ekonomiky států po celém světě.

Jednou z největších výzev v boji proti chudobě je minimalizace rizik, kterým chudí lidé čelí. Patří mezi ně zdravotní problémy nebo třeba hrozba ztráty pracovního místa. V mnoha zemích světa se tuto situaci snaží řešit velké banky a neziskový sektor. Ekonom Lai uvádí hned několik příkladů.

Tak například v Bangladéši je největším poskytovatelem mikropojištění bankovní dům Grámín. Má zhruba 25 milionů klientů, kteří využívají širokou paletu produktů od půjček přes pojištění hospodářských zvířat až po zdravotní pojištění. Mimochodem, zakladatel organizace Muhammad Júnus získal v roce 2006 Nobelovu cenu míru právě za boj proti chudobě.

Pomoc pro nejchudší

Instituce jako Grámín poskytují cenově výrazně dostupnější služby než klasické pojišťovací společnosti zaměřené na střední a vyšší společenské vrstvy. Studie vycházející z dat bangladéšské banky potvrdila, že chudým lidem mikropojištění výrazně pomáhá. Domácnostem rostou příjmy, jejich členové jsou v celkově lepším zdravotním stavu, mají lepší přístup ke kvalitním potravinám a po čase vykazují nižší míru chudoby.

Čtěte také

Mikropojištění se daří také v lidnaté Indonésii. Mikropojistky tam nabízí i několik mezinárodních firem, například místní dceřiná společnost pojišťovny Allianz. Její produkty míří na zákazníky, jejichž příjem činí kolem 2 milionů rupií měsíčně, to je v přepočtu lehce přes tři tisíce korun.

Indonésie se snaží inovovat svůj pojišťovací sektor. Přibývají například produkty, které souvisejí se změnou klimatu. Až 95 procent území Jakarty by se totiž podle některých studií mohlo ocitnout pod vodou. A jsou to právě nejchudší skupiny obyvatel, které často žijí ve zranitelných pobřežních oblastech.

Ve srovnání s uvedenými příklady je trh s mikropojištěním v Hongkongu zatím v plenkách. Nicméně podobných služeb i tam rychle přibývá. Jejich provozovatelé využívají moderní technologie, aby produkty mohly co nejvíce personalizovat. Příkladem může být aplikace, která díky GPS v chytrém telefonu pozná, že je uživatel třeba na turistické stezce, a automaticky aktivuje odpovídající pojistku.

Díra na trhu

Hongkongská banka DBS v tomto duchu představila digitální mikropojištění, které chrání uživatele před zločiny jako krádež identity, hacking nebo kyberšikana. Chudší občany to má povzbudit k využívání internetu coby nástroje pro lepší socializaci, ale například také k on-line podnikání.

Čtěte také

Banky a nevládní organizace ale dokáží jít ještě dál. Zvládnou třeba vygenerovat širší nabídku mikropojistek, které pokryjí nejrůznější situace spojené s problematikou života zranitelných vrstev obyvatel ve městě.

Například domy v Hongkongu jsou vystavené nejen občasným tajfunům, ale na jaře také vysoké vlhkosti vzduchu. Díky mikropojištění si ochranu majetku před takovými vlivy budou moct dovolit i chudí lidé.

Mikropojištění zaplnilo mezeru na trhu, kterou velké pojišťovny dříve nechávaly otevřenou. Jednoduše ji nepovažovaly za ziskovou. Jenže to se změnilo, množství klientů přesáhlo kritickou hranici a mikropojištěním se začínají zabývat nejen nové start-upy, ale i větší banky.

Pro chudé obyvatele Hongkongu je to dobrá zpráva. Dá se totiž čekat, že tito lidé budou mít co nevidět na dosah širokou paletu produktů, které budou odpovídat jejich finančním možnostem a budou přizpůsobené právě jejich potřebám, podotýká ekonom.

autoři: Tea Veseláková , ert
Spustit audio