Pojďte se bořit v bahně a vylézt čistí...

10. srpen 2004

Pokud vás lákají vzdálené a málo známé kultury, nebo snad přímo kraje, kam jet je drahé a navíc tak trošku nebezpečné, přijďte se podívat do brněnského Etnografického muzea na výstavu Tajemná Indonésie.

Výstava je z části koncipována v duchu moderní nápodoby, neboť prostřední místnost je zaplněna takřka reálným indonéským pralesem, kterým můžete projít buďto po vratké bambusové lávce postavené zdejšími domorodci (teď nemyslím pracovníky muzea, ale domorodce indonéské), anebo cestičkou kolem terárií s želvami, ještěry a různou jinou havětí, která vás tak zaujme, že nevidíte, kam šlapete, a stoupnete do bažiny. Tedy do molitanové bažiny, ale pocit boření je vskutku reálný. Kolem bambusové lávky pak můžete v klidu (houpajíc se v rákosí) vidět vycpané ptáky atd.

Mysterious Indonesia

Ve zbylých místnostech pak je vyvěšena spousta fotografií i s texty z knihy, kterou si můžete zakoupit. Dozvíte se vše o zvycích zdejších bývalých (vskutku teprve nedávno bývalých, tedy možná ještě stávajících) lidojedů. Když jsem četl tyto článečky, náhle jsem si uvědomil hrůznou skutečnost. Člověk je jediný tvor na zemi, který se rád týrá bez nějakého praktického důvodu a třeba jen rituálně. Vždyť které zvíře by napadlo, aby v případě úmrtí někoho z rodiny useklo článek prstu své nejmladší dceři. Brrr, no... Ale výstava je to zajímavá a do 29. 8. ji můžete vidět v Brně v Kobližné ulici společně s výstavou krajek a orchidejí.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.