Pohostinným Japonskem s tajfuny v zádech. Dvojice Mizubizu se vrátila z roční svatební cyklocesty

23. červenec 2020

Michal a Zuzka Blažkovi alias Mizubizu se vydali na roční svatební cestu po Japonsku. Vyrazili jen pár dní po své svatbě, a to s koly, které nestihli ani vybalit z krabic. Sestavovali je až na severu Japonska. Na kole cestovali i přesto, že Michal cyklistiku nemá rád.

„Kolo jsem neměl, ale když jsem začal chodit se Zuzkou, tak jsem si jedno půjčil. Najeli jsme po Česku tak 200 kilometrů na třech výletech, které mě moc nebavily,“ směje se Michal. „Ale věděl jsem, že chci Zuzku požádat o ruku, a napadlo mě, že tohle by byl velký svatební dárek.“ Zuzana k tomu dodává: „Sama si nedokážu představit, že bych něco takového pro druhého udělala.“

Pohostinné Japonsko

Dvojice, která si říká Mizubizu https://www.facebook.com/mizubizu.love/, chválí čisté, levné a kvalitní japonské kempy, ale zvlášť japonskou pohostinnost. „Cizinci se často pohybují v japonských megaměstech, ale my jsme jezdili po malých vesnicích. Lidé nás povzbuzovali, neminul den, aby nám někdo něco nedal. Dobíjelo nám to baterky.“ Zuzana byla hlavním plánovačem a navigátorem, což usnadnilo projíždění měst. Michal ochutnával místní whisky a oba si užívali japonskou gastronomii.

Zkouška jménem Nagano

Michal si přál vidět Nagano, kde se odehrál český olympijský hokejový triumf. Ale právě tato prefektura se v říjnu 2019 pro dvojici stala těžkou zkouškou. Je hornatá, dvojici v ní zastihly tajfuny včetně zničujícího „stoletého“ tajfunu Hagibis a cyklodvojici dalo Nagano zabrat. „Na tajfuny se zvyknout nedá. A když se navíc objeví i v českých zprávách, vzbudí to obavy našich blízkých. Pak už mi polevila pozornost a jeden den jsem se nepodívala na předpověď. To byl jediný tajfun, který jsme zažili ve stanu, navíc v soutěsce, kde nebylo kam ustoupit před stoupající vodou.“ 

Tajfuny, pláže, hory a novomanželé na kole… Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca o japonské svatební cyklocestě!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka