Pohanské polyfonní rituály a další zaříkávání z Litvy

23. únor 2017

Před dvěma týdny jsme ve čtvrteční Čajovně komentovali nahrávky lotyšských skupin, čerpajících z tradičních zdrojů své země. Aktuální vydání jsme zasvětili současným nahrávkám sousední Litvy.

To je ta malá pobaltská země pod Lotyšskem a nad Polskem, na západ od Běloruska. I tady žije spousta výborných muzikantů, kteří pro inspiraci sahají do pokladnice tradičních hudebních melodií a textových motivů. Z dobrodružného a nadšeného hledání pak vznikají zajímavé kombinace. Řada kapel ke spolupráci zve i hudebníky z dalších evropských zemí nebo klidně i z Afriky.

V Čajovně můžete slyšet hrát a zpívat následující soubory:

Merope, to je kapela v níž se kolem jediné Litevky – zpěvačky a hráčky na kanklés Indré Jurgelevičiuté - točí okruh evropských gentlemanů: Francouz Jean-Christophe Bonnafous hrající na indickou flétnu bansuri, kytarista Bert Cools z Belgie, kontrabasista Marcello Windolph, který reprezentuje Brazílii a Německo zároveň a konečně ještě Španěl Miguel Hiroshihrající na perkuse.



Ale Va je sbor studentů jezuitského gymnázia v Kaunas, který vede od roku 1998 Vita Braziuliené.

Kulgrinda & Donis - prvně jmenovaný je pěvecký sbor, který se věnuje raným podobám pohanských polyfonních rituálů, a druhý je instrumentálním souborem, který pěstuje baltickou kmenovou hudbu starých časů. Promyšleně kombinuje hru na akustické nástroje s elektronickými ambientními podklady.

MaLituanie, to je výsledek malijsko-litevské spolupráce. Malijskou africkou větev reprezentují Baba Sissoko, zpěvák a hráč na africké loutny a perkuse, a rockový hudebník Viktoras Diavara. Litevskou linii pak vedle Indré Jurgelevičiuté založili mulstiinstrumentalista a sběratel hudebních nástrojů Saulis Petreikis a zpěvačka Laurita Peleniuté.



Tomas Dobrovolskis , to je perkusista, multiinstrumentalista a skladatel, zároveň také výrobcem nástrojů, na které hraje.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio