Poeziomat je už i v Brně. Básnický jukebox nabízí Skácela, Mikuláška i Blatného

Básně autorů spjatých s Brnem zní ode dneška z takzvaného poeziomatu v Otevřené zahradě na špilberských svazích.

Zařízení vzdáleně podobné černému periskopu nebo rouře znají lidé v Praze, Olomouci i zahraničí, v Brně ale dosud chybělo. Na jeho instalaci a naplnění básnickým slovem se podíleli lidé kolem nakladatelství a časopisu Host.

Objekt má jednoduché ovládání, po stisknutí tlačítka zájemci uslyší básně žijících i zemřelých básníků v autorském přednesu. „V první dávce jsou básně spjaté s Brnem. Zvukových stop je dost a básně se budou obměňovat,“ řekl při slavnostním odhalení poeziomatu redaktor časopisu Host Martin Stöhr.

Otec projektu Piána na ulici Ondřej Kobza plánuje do měst poeziomaty

Ondřej Kobza, autor projektu Piána na ulici

Vnášet život, barvy, hudbu, radost a spontánnost do běžně šedivých a uspěchaných ulic nebo prostor. To se daří v projektu Piána na ulicích.

Jako úplně první báseň dnes z přístroje zazněl sonet Cigareta Ivana Blatného. Vybral ji nahodile pražský kavárník Ondřej Kobza, jehož spolek Piána na ulici s myšlenkou poeziomatů přišel a šíří ji v Česku i ve světě. „Snažíme se umožnit, aby lidé o poezii 'zaškobrtli', dát jim poezii do cesty,“ uvedl Kobza.

Na přístroj se přišli podívat někteří básníci, kteří jsou v prvním výběru zahrnuti, mezi nimi například Martin Reiner a Vít Slíva.

Poeziomat na pražském náměstí Míru

Hlasy zemřelých básníků poskytl ze svého bohatého archivu Český rozhlas Brno ve spolupráci s Alenou Blažejovskou a Tomášem Sedláčkem. „Nahrávky žijících básníků se pořizovaly nově – úpravu a postprodukci zajistil náš kolega Radim Nejedlý,“ doplňuje Blažejovská z Českého rozhlasu.

zdroj: ČTK
Spustit audio