Poezie Eduarda Ovčáčka a její přesahy do jiných médií

30. červen 2019

Literární pásmo o tvorbě ostravského výtvarníka a básníka, který se řadí mezi světové tvůrce typewriter poetry. S autorem a literární vědkyní Ivou Málkovou připravila Marina Feltlová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Ostravský malíř, grafik a básník Eduard Ovčáček (1933), neúnavný experimentátor a hledač nových tvůrčích cest, je jedním z čelních představitelů lettrismu. Svými typograficko-strojopisnými kresbami se navíc řadí mezi světové tvůrce typewriter poetry. 

Ečka / 2010

Pracuje se slovy, písmeny, grafickými znaky, které se staly univerzálním výrazovým prostředkem jeho díla, jak výtvarného, tak literárního. Přesahům, vzájemnému prolínání a ovlivňování světa poezie a výtvarného umění v díle Eduarda Ovčáčka se věnuje pořad, v němž kromě autora hovoří literární historička Iva Málková, verše recituje Jan Vlasák. 

Účinkují: Eduard Ovčáček a Jan Vlasák

Připravila: Marina Feltlová
Režie: Markéta Jahodová

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.