Sirény jako umění: Podlehněte lákavému zpěvu múzy Euterpé

2. listopad 2020

Mytické Sirény – okouzlující pěvkyně a dcery múzy tance Terpsichoré – lákají svým neodolatelným zpěvem námořníky ke svému ostrovu, kde jejich lodě ztroskotají na útesech. S Orchestrem Berg máte možnost lákavému zpěvu sirén s rozkoší podlehnout.

Koncept / hudba: Jonáš Starý (světová premiéra)
Účinkují: Anna Romanovská Fliegerová (housle), Helena Vovsová (viola), Helena Velická (violoncello) a Štěpán Hon (bicí).
Akce se koná ve spolupráci s Českým rozhlasem a Konzervatoří Jana Deyla.

Zazněla hudební miniatura skladatele Jonáše Starého s názvem Euterpé pro housle, violu, violoncello, bicí a středeční zkoušku sirén.

Další ze série mikrokoncertů Hudba k siréně se uskutečnil v sále Jana Drtiny na konzervatoři Jana Deyla na Maltézském náměstí v Praze za účasti Anny Romanovské Fliegerové na housle, Heleny Vovsové na violu, Heleny Velické na violoncello a Štěpána Hona na bicí. Dirigoval Ondřej Štochl.

Jonáš Jan Starý

Jonáš Starý (*1995)

Studuje pátým rokem kompozici u Ondřeje Štochla na Konzervatoři Jana Deyla v Praze. Pravidelně navštěvuje kroměřížské kompoziční kurzy Postfest pod vedením Ondřeje Štochla, Petera Grahama, Pavla Zemka Nováka a Alberta Breiera. Se svou první konzervatorijní skladbou získal čestné uznání v soutěži Generace, jeho kompozici interpretoval soubor Konvergence. K hudbě inklinoval od malička, původně poslouchal především metal a rock a do vážné hudby se jako posluchač zamiloval až ke konci základní školy. Ve své tvorbě se zaměřuje především na detail, je mu blízký hudební svět exprese, experimentu a spontaneity.


autor: Orchestr Berg

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.