Podivuhodná knižní expedice s nezávislými nakladateli z Take Take Take

24. březen 2017

„Potenciál mladé generace je veliký. Je stále jednodušší si vydat knížku sám,“ říká tvůrčí i partnerská dvojice Jindřich Janíček a Nikola Klímová z nakladatelství Take Take Take. Oba autoři se rozhodli před více než rokem vydávat knížky. Komiksy i beletrii českých autorů by rádi časem doplnili o překlady oblíbených knih zahraniční literatury.

Společná cesta obou našich hostů vedla z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. „Ke studiu na Umprumce mám pozitivní vztah. Člověk přišel z malého města, kde byl jediný, kdo kreslí. A najednou zjistil, že takových, co kreslí stejně dobře, ne-li líp, je spousta. Člověk musel začít dělat věci pořádně,“ popisuje svoji zkušenost Jindřich Janíček, absolvent Ateliéru ilustrace pod vedením Juraje Horvátha. Designérka a typografka Nikola Klímová se zas zabývá grafickou úpravou knih. Protože ráda čte, štvalo ji, jak knížky často vypadají.

„Nakladatelství Take Take Take nás zatím neživí, je to běh na dlouhou trať, ale určitě to jde,“ přiznává Klímová. Záměrem nebylo podnikání, v tom je velká svoboda, přiznávají oba. Jejich společné knížky, mezi nimiž je například Podivuhodná robotí expedice nebo vzpomínky Jindrova pradědečka na první válku s názvem K večeru se spustil déšť, najdete v menších knihkupectvích jako Page Five nebo Artmap. Čtenáři si stále knihu raději prohlédnou naživo, víc kusů prý Take prodají v kamenných obchodech než online. „Možná to taky znamená, že o našem webu nikdo neví,“ poznamenává s úsměvem Jindřich a doplňuje ho Nikola: „Máme trochu problém se sebepropagací.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka