Podívejte se na seznam 10 nejúspěšnějších současných českých výtvarníků

19. únor 2014

Internetový portál Art plus představil nový index autorů současného výtvarného umění, který má začínajícím sběratelům a investorům pomoci v orientaci na české výtvarné scéně.

Tzv. J&T Banka Art Index udává aktuální pořadí nejzajímavějších a kariérně nejúspěšnějších českých výtvarníků narozených ve druhé polovině 20. století. Celkem zahrnuje stovku umělců.

Na nejvyšším stupni tohoto žebříčku kariérní úspěšnosti se ocitl a nejvíce bodů získal Jiří Kovanda (nar. 1953), který patří k mezinárodně nejúspěšnějším současným českým umělcům.


Nejúspěšnější čeští výtvarníci narození ve 2. polovině 20. století
1. Jiří Kovanda
2. Kateřina Šedá
3. Eva Koťátková
4. Zbyněk Baladrán
5. Ján Mančuška
6. Krištof Kintera
7. Dominik Lang
8. Filip Cenek
9. Tomáš Vaněk
10. Markéta Othová

Zároveň je také jedním z nejstarších umělců v žebříčku – zahrnuti byli totiž jen autoři narození po roce 1950 a dvoutřetinová většina ze 400 hodnocených umělců se narodila až po roce 1970. V hodnocení se zohledňuje posledních 10 let jejich kariéry.

V žebříčku je nejvíce malířů, neumístili se ale na nejvyšších místech – tam najdeme spíš konceptuální umělce.

Zkoumána ovšem není kvalita uměleckého díla – jak říká šéfredaktor časopisu Art+Antiques Jan Skřivánek, „na to objektivní měřítka neexistují“.

Na základě čeho je tedy žebříček sestaven? Propracovaný systém tří desítek kritérií hodnotí úspěšnost umělecké kariéry. Tedy to, jak moc je umělec „viditelný“, na jakých skupinových i jednotlivých výstavách se objevuje u nás i v zahraničí, jaké galerie jej zastupují, hodnoceny jsou i projekty ve veřejném prostoru a jedním z kritérií je i finálová účast v nejrůznějších soutěžích.

Každé kritérium má určitou bodovou hodnotu a součtem všech bodů vzniklo pořadí, z kterého bylo zveřejněno prvních 100 jmen.

Tvůrci indexu doufají, že bude užitečný nejen pro potenciální kupce uměleckých děl. Ondřej Horák ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého věří, že žebříček „seznámí veřejnost s pracemi a jmény umělců, o kterých do té doby vůbec neslyšeli“.

České umění mělo dobrý rok na našich i zahraničních trzích

Portál Art Plus zveřejnil také páté vydání Ročenky ART+ trh s uměním 2013, která přináší analýzu obchodu s uměním v roce 2013. Ten byl z hlediska obratu historicky rekordním: sběratelé utratili loni na českých dražbách 946 milionů korun.

Například soubor 12 obrazů Františka Muziky se prodal za 28,4 milionů korun, což byl trojnásobek vyvolávací ceny.

V Česku fungují dvě desítky aukčních síní, mezi nimiž je velká konkurence, takže si velice dávají záležet na své pověsti. Například falzifikáty se na aukcích takřka neobjevují, to je spíš záležitost „prodeje z kufru auta do kufru auta“, říká šéfredaktor časopisu Art+Antiques Jan Skřivánek.

Prostředí českého aukčního trhu se i jinak kultivuje. Zlepšuje se například formální a obsahová stránka katalogů (fotografie díla, dohledání jeho historie apod.).

Česká umělecká díla se loni dobře prodávala i na zahraničních aukcích. V případě Františka Kupky dokonce padl nový cenový rekord za dílo českého autora – jeho Studie na červeném pozadí byla vydražena za více než 60 milionů korun.

Úspěch ale nemají jen Kupka nebo Mucha, zájem vzrostl například o Václava Boštíka, Krištofa Kinteru nebo Zdeňka Sýkoru. Zahraniční sběratelé také nakoupili české sklo v celkové hodnotě 15 milionů korun.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková , ela
Spustit audio