Pod rukama nejzkušenějších vambereckých krajkářek vzniká unikátní paličkovaný betlém

24. říjen 2021 08:33

Ve vambereckém Muzeu krajky na Rychnovsku vzniká unikátní dílo. Místní krajkářky totiž pracují na paličkovaném betlému. Biblické výjevy jsou rozložené do několika částí, a právě v těchto dnech vzniká jedna z nich. 

Stojíme z mého pohledu nad obrovskou herdulí. Protože dosud jsem vždy viděla jen takové klasické, menší. Za touhle sedí Jana Štefková, držitelka titulu Nositel tradice v oboru tradiční vamberecká mnohopárová a pásková krajka.

Čtěte také

A sedí současně nad betlémem. To je unikátní věc.
„Ano, je to krásný motiv i příběh. Ráda betlémy kreslím a vymýšlím. Motivů jsem nakreslila už třináct, teď bude čtrnáctý a patnáctý. Tohle, co vidíte, je Narození Páně druhý kus a budou se dělat ještě další. Já paličkuji už od dětství."

Ruce Jany Štefkové nejsou ani chvíli v klidu. S betlémovou krajkou jí momentálně pomáhá Vendula Suchomelová. Právě kontrolují, jestli je vše tak, jak má být. Zatím je vše v pořádku.

Pod rukama nejzkušenějších vambereckých krajkářek vzniká unikátní paličkovaný betlém

Jak náročné je paličkovat tak velikou krajku?
„Náročné, to se snad ani nedá říct. Protože techniky umíme a víme, co máme dělat. A jestli je krajka maličká nebo takto veliká, v tom už rozdíl není. Samozřejmě paličkuje se s jiným materiálem, ne s tím jemným, když se vytváří šperky."

Čtěte také

„Tady tvoříme ze lněné, silnější příze. V tom je možná ten zásadní rozdíl, že musíme více utahovat a urovnávat, aby byla krajka pěkná tak, jak má být. Mám ráda, když je krajka taková vzdušná, není tak těžká."

Trošku napovídá dcera Martina Rejzlová. Tady už za ní paličkovaný betlém stojí. Takže to nebude první?
„Ve vstupu do muzea už máme první paličkovaný betlém v trojúhelníkovém rámu. A teď se paličkuje druhý. Byla bych velice ráda, kdyby mohl být už tento rok vystavený na výstavě betlémů v Rychnově nad Kněžnou. Aby ho viděla i širší veřejnost."

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

Kdo by se chtěl podívat na paličkovaný betlém, tak může ve vambereckém Muzeu krajky už v těchto dnech. Na ten rozpracovaný se návštěvníci mohou podívat také.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související