Počty uprchlíků přicházejících do Evropy klesají. Přesto jsou tématem nadcházejících eurovoleb

Itálie je pro uprchlíky jednou ze vstupních bran do Evropy. Počty lidí přicházejících touto cestou ale klesají. Loni tudy dorazilo na dvacet tisíc lidí, v roce 2017 to bylo o sto tisíc víc. EU už označila uprchlickou krizi za skončenou, přesto je migrace jedním z hlavních témat voleb do Evropského parlamentu.

Humanitární organizace Intersos sídlí na předměstí Říma. Starají se tady o ženy a mladší přistěhovalce. „Do Říma jsem přišel v září 2018, předtím jsem byl na Sicílii. Tady v Římě jsem moc šťastný,“ říká dvacetiletý Baba z Gambie. Zkušeností má jako málokdo v jeho věku. Než se dostal do Itálie, urazil tisícovky kilometrů. Jeho cesta vedla přes Senegal, Mauritánii, Mali, Alžírsko, Libyi až na Sicílii. Cesta mu trvala přes dva roky. „V Gambii jsem neměl žádnou rodinu, matka zemřela v roce 2013 a otce jsem nikdy nepoznal.“ Baba Chce v Itálii zůstat, získat v práci a mít lepší život.

Nenávist pramení ze strachu a neznalosti, říká režisér dokumentu o uprchlících v Česku

Z dokumentu Bohu žel

Celovečerní autorský dokumentární film Saši Dlouhého Bohu žel sleduje šest uprchlických příběhů prožívaných po dobu několika let v České republice.

V humanitárním středisku Intersos je několik dní.  V pokojích jsou skříňky, zavazadla a dvě volné palandy. Pokoj vedle je určen pro dívky. „Máme oddělené pokoje pro chlapce a dívky. V každém můžeme ubytovat až deset lidí. Tady jsou tři chlapci z Mali a Gambie.“ Giulia je koordinátorkou neziskové organizace Intersos. Chlapci a dívky v centru obvykle stráví několik dní. Můžou se tady najíst, vysprchovat a odpočinout a také navštívit doktora nebo psychiatra. Potom pokračují v cestě do Evropy za rodinami, které se do Evropy dostaly už dřív.

„Pokud srovnáte celkové počty, tak do Itálie přišlo v roce 2017 patnáct tisíc nezletilých migrantů bez doprovodu. Loni to už bylo jen něco přes tři tisíce. Výrazný pokles je možné spojit jak s uzavřením hranic, tak přístavů pro lodě neziskových organizací.“

Poslouchejte seriál o tématech voleb do Evropského parlamentu každý všední den v 8.50.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Matteo Salvini loni uzavřel přístavy pro lodě neziskových organizací, které na své palubě převážely migranty. Italská vláda zároveň loni v září schválila Salviniho dekret, který ruší klíčové formy ochrany migrantů a který zjednodušuje jejich deportace. Itálie podporovala taky systém uprchlických kvót na přerozdělování migrantů.

 „Itálie je zemí s velkou námořní hranicí, je velmi složité ji celou kontrolovat. Chtěli jsme víc solidarity ze strany evropských partnerů. Té jsme se nedočkali,“ komentuje opatření bývalý italský eurokomisař Ferdinando Nelli Feroci. Podle něj je teď jedním z hlavních cílů současné italské vlády stabilizovat situaci v Libyi, ze které migranti do Evropy a taky do Itálie přicházejí.

autoři: Martin Balucha ,
Spustit audio